Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард заяви, че никой няма да спечели от една търговска война и че макроикономическото въздействие от митата на САЩ за вноса на стомана и алуминий би било доста сериозно, ако другите страни реагират със свои собствени митнически тарифи.

СТО предупреди САЩ да не започват търговска война

СТО предупреди САЩ да не започват търговска война

Тръмп написа в "Туитър", че САЩ "нямат избор"

"Макроикономическото въздействие ще бъде сериозно не само ако Съединените щати предприемат обещаните от Доналд Тръмп действия, но и ако други държави отговорят с аналогични мерки, особено най-силно засегнатите като Канада, Европа и в частност Германия", посочи Кристин Лагард за френското радио RTL, цитирана от Reuters, предаде Money.bg.

Във вторник президентът Доналд Тръмп отново потвърди плановете си да наложи високи митнически тарифи за вноса на стомана и алуминий, предупреждавайки Европейския съюз, че ще понесе удар от нов "голям данък", тъй като не се отнася добре със Съединените щати по отношение на двустранната търговия.

Франция: Всички са губещи при търговска война между САЩ и ЕС

Франция: Всички са губещи при търговска война между САЩ и ЕС

Тези едностранни мерки са неприемливи

В така наречената "търговска война", водена с взаимно увеличаване на импортните тарифи, няма да спечели никой, като ще има губещи и от двете страни, отбелязва Лагард и добави, че се надява Доналд Тръмп да не изпълни заплахата си за налагане на мита за вноса на стомана и на алуминий.

Шефът на МВФ препоръча разговори и споразумения между различните спорещи страни.

Търговска война ще е от полза за САЩ, доволен Тръмп

Търговска война ще е от полза за САЩ, доволен Тръмп

Тръмп обяви 25% мито за внос на стомана и 10% за внос на алуминий

Все пак Кристин Лагард отбеляза, че Тръмп има известни причини да обмисля търговски санкции, тъй като някои страни не зачитат правилата.

"Има някои страни в света, които, разбира се, не спазват споразуменията на Световната търговска организация в областта на технологичните трансфери. Китай е подобен важен случай, но не е единствената държава с подобни практики", посочва шефът на МВФ.