Американският президент Доналд Тръмп подчерта, че "търговска война" може да бъде от полза за САЩ след обявеното вчера от него решение да наложи вносни мита върху стоманата и алуминия.

"Когато една страна (САЩ) губи много милиарди долари в търговията с практически всяка страна, с която прави бизнес, търговските войни са добри и лесни за спечелване. Например, когато сме назад със 100 млрд. долара с определена страна и те са доволни, не търгуваме повече - ние печелим много. Лесно е", написа Тръмп в профила си в "Туитър".

Тръмп въвежда мита върху вноса на стомана и алуминий

Тръмп въвежда мита върху вноса на стомана и алуминий

25% за стоманата, 10% за алуминия…

Вчера Тръмп се зарече да възстанови американската стоманодобивна и алуминиева индустрия с налагането на 25 процента мито за внос на стомана и 10 процента мито за внос на алуминий.

Междувременно Германия отхвърли решението на Тръмп.

"Федералното правителство отхвърля такива мита... проблемът с глобалния свръхкапацитет в стоманодобивния и алуминиевия сектор не може да бъде разрешен чрез тази едностранна мярка от страна на САЩ", подчерта говорителят на германското правителство Щефен Зайберт в Берлин.

Китай обмисля дали да отговори на митата на Тръмп

Китай обмисля дали да отговори на митата на Тръмп

Китай призова САЩ да покажат "сдържаност"

"Тези мита ще окажат болезнено въздействие върху международната търговия на нашата стоманодобивна и алуминиева индустрия", добави той.

Въпреки че Германия ще следи "много внимателно" подробностите около американските мита, когато те бъдат публикувани през следващата седмица и тяхното влияние върху германската икономика, посочи Зайберт, от Европейската комисия зависи да определи отговора на Европейския съюз спрямо действията на САЩ.

Ще отговорим на "несправедливите" мита на САЩ, закани се Брюксел

Ще отговорим на "несправедливите" мита на САЩ, закани се Брюксел

"Протекционизмът не може да бъде отговор на нашия общ проблем"