Лидерите от Европейския съюз ще поискат проучвания за начините за намаляване на данъците върху горивата и облекчаване на последиците от по-скъпия петрол, без да предизвика спираловидно покачване на цената.

Европейците плащат едни от най-високите цени за газ, за да напълнят автомобилите си, като средно цената е 9 евро за галон, съобщава АП.

Половината от цената са данъци върху продажбите и акциза, които попълват държавната хазна.

Френският президент Никола Саркози е поискал останалите 26 страни членки на ЕС да обмислят основната ставка на данък върху продажбите, въпреки че влиятелни страни като Германия, Швеция, както и Европейската комисия се противопоставят на това, тъй като вярват, че то ще попречи на пазара.

Германският канцлер Ангела Меркел категорично се противопостави на промяната на данъчната ставка, заявявайки, че това би могло да увеличи разликата в цената между страните от ЕС.

Цената на горивото много се е променила, след като представители на Пентагона съобщиха, че в по-голямата си част израелското военно учение в източната част на Средиземно море в началото на този месец беше замислено като част от демонстрирането на способностите на Йерусалим да атакува ирански ядрени съоръжения.

Цените също се увеличават, тъй като инвеститорите обмислят дали резкия спад от четвъртък си заслужава.

Този спад е въз основа на повишаването на цените на горивото, което беше обявено в Китай.