Европейската комисия разреши използване на противовирусното лекарство ремдесивир за лечение на новия коронавирус, предаде АФП.

Днешното разрешение за използване на първото лекарство за лечение на коронавируса е важна крачка в борбата с вируса, обяви еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис. Тя поясни, че са осигурили разрешителното по-малко от месец след подадените документи, което показва, че Брюксел е решен да се действа бързо при появата на нови терапии срещу коронавирус.

Германия осигурила достатъчно ремдесивир

Германия осигурила достатъчно ремдесивир

Така отговори Министерството на здравеопазването на Германия на запитване

Най-малко две големи американски изследвания показват, че ремдесивирът намалява болничния престой на пациенти с коронавирус.

На 1 май Вашингтон разреши използването на медикамента, който първоначално е бил за лечение на ебола. Няколко азиатски държави, включително Япония и Южна Корея, също разрешиха използването на ремдесивир.

САЩ изкупиха ремдесивира и не оставиха за други държави

САЩ изкупиха ремдесивира и не оставиха за други държави

Американците си осигуриха повече от 500 000 курса на лечение до септември

Зелената светлина на Брюксел идва след препоръка на Европейската агенция по лекарствата, която миналата седмица даде условно разрешение за използване на лекарството при пациенти на възраст над 12 г., които са с пневмония и се нуждаят от допълнително кислород.

Проучванията показват, че болният престой на лекуваните с ремдесивир пациенти се съкращава от 15 на 11 дни.

Преди дни беше съобщено, че САЩ са изкупили ремдесивира.

Gilead Sciences обяви цената на ремдесивира в борбата с коронавируса - 390 долара за ампула за правителството на САЩ и други развити държави. Цената на петдневен курс на лечение на коронавирус с ремдесивир е 2340 долара на пациент.