Европейската агенция по лекарствата обяви, че препоръчва разрешаването на употребата на антивирусния препарат Remdesivir (Ремдесивир) за лечение на новия коронавирус (COVID-19), съобщава "Франс прес".

"Ремдесивир е първото лекарство срещу COVID-19, което се препоръчва за разрешаване в Европейския съюз", посочиха от агенцията, като добавиха, че препоръката все пак се нуждае от одобрение от страна на Европейската комисия.

Коронавирус: Ремдесивирът показал ограничена полза при голямо изследване

Коронавирус: Ремдесивирът показал ограничена полза при голямо изследване

Няма голямо подобрение при пациенти, вземали лекарството в продължение на 10 дни

Най-малко две големи американски проучвания показаха, че ремдесивирът може да ограничи продължителността на болничния престой на пациенти с COVID-19.

Изследвания, публикувани във водещото списание New England Journal of Medicine през май, показаха, че инжекции с ремдезивир, чието оригинално предназначение е за лечение срещу ебола, ускоряват възстановяването на пациента в сравнение с плацебо.

Комисията за хуманни лекарства към Европейската агенция по лекарствата отбеляза, че препоръчва да се предостави условно разрешение за употреба на Remdesivir за лечение на COVID-19 при възрастни и деца от 12-годишна възраст нагоре с пневмония, които се нуждаят от допълнителен кислород.

САЩ изчерпва количествата си ремдесивир до края на юни

САЩ изчерпва количествата си ремдесивир до края на юни

 А фармацевтичната индустрия на Британия предупреди за напълно изчерпани запаси от медицински материали