През 2050 година повече от 20% от населението на Европа ще бъде мюсюлманско. Това съобщава в днешния си брой електронното издание на британския вестник „Telegraph".

Великобритания и останалите страни от Европейския съюз пренебрегват демографската бомба, която е налице, пише всекидневникът, като отбелязва факта, че повечето политици предпочитат да не говорят публично по темата.

Изданието посочва данните от проучване, извършено от Леон Перковски за американските военни, според което през 2006-та година на територията на съюза живеят най-малко 15 милиона мюсюлмани. Възможно е техният реален брой тази година да е 23 милиона, допълва „Telegraph".

Според американския институт за политика по миграцията, през 2050 година мюсюлманите ще съставляват 20% от гражданите на ЕС.

Двете основни причини, които ще доведат до промяна в етническата карта на Европа, са ниската раждаемост в страните от съюза и все по-големият брой на имигранти от мюсюлманските държави.

Цифрите са стряскащи, коментира „Telegraph". И допълва - през 1998 г. едва 3,2 % от родените в Испания са били деца на чужденци. През 2007 г. техният брой вече е 13,4%.

Според последния доклад на ЕС за миграцията, от 2002 година насам съюзът приема за постоянно между 1,6 и 2 милиона чужденци на година.

В момента най-много мюсюлмани живеят във Франция. Те са около 9% от населението.
Най-голямо увеличаване на населението е регистрирано в Испания. Там само за 10 години броят на мароканците се е увеличил с близо един милион.