Брюксел предприе съдебни действия за принуждаване на Великобритания да си върне 100 милиона евро от данъчни облекчения за мултинационални компании в Гибралтар, информира АФП.

Сумата е малка в сравнение с други случаи в ЕС, свързани с отпускане на държавна помощ, но е последният от редицата спорове между ЕС и Обединеното кралство.

Вестагер отбелязва, че гарантираната помощ от Гибралтар във формата на корпоративно данъчно облекчение е несправедливо предимство за мултинационални компании.

Повече от 2 г. след приетото от Комисията решение, помощта все още не е възстановена напълно и не е постигнат задоволителен напредък за възстановяване на конкуренцията, подчерта тя.

Заради това ние решихме да изправим Великобритания пред Съда на ЕС за неизпълнение на това решение, поясни еврокомисарят по конкуренцията.

Великобритания напусна ЕС миналата година, но случаят е от преди Брекзит. Брюксел твърди, че Съдът на ЕС все още има юрисдикция по случая.

Гибралтар е британска отвъдморска територия, която граничи с Испания. Комисията е обезпокоена от данъчния режим в Гибралтар. 

През декември 2018 г. Комисията реши, че някои корпоративни данъчни отстъпки, осигурени на компании в Гибралтар между 2011 и 2013 г., нарушават правилата на ЕС за отпускане на държавна помощ. Брюксел нареди Обединеното кралство да възстанови отпуснатите суми на четири компании. Това е осъществено с две от компаниите, но останалите оспорват нареждането.