Европейският съюз приветства резкия спад на броя на мигрантите от Нигер, което според Брюксел се дължи на стратегия за борба с трафика, въпреки че евродепутатите се оплакват, че данните не са пълни, пише "Гардиън".

Броят на мигрантите от Нигер е спаднал от 70 хиляди на ден през май до 1500 на ден през ноември, според данни на съюза.

Шефът на външната политика на ЕС Федерика Могерини обяви, че европейското финансиране на антиимиграционни мерки в Африка е довело до "позитивни резултати" и важни стъпки към ново сътрудничество.

Финландският премиер Юха Сипила призова същата схема да бъде използвана в Ирак, Афганистан и Сомалия. На днешната среща на ЕС се очаква да бъде обявено, че хиляди мигранти доброволно ще бъдат върнати в Либия.

Но има съмнения относно данните за Нигер, тъй като обявеният спад се базира на оценяване на само два наблюдавани пункта и на информация, която не отразява цялостната картина с влезлите и напусналите Нигер.

Тази оценка също показва, че мигрантите избягват ключови градове и пропускателни пунктове в Нигер, тъй като се страхуват от репресии.

Евродепутатите поставят под въпрос данните на ЕС.

Смята се, че много мигранти са пътували на север до Либия през Нигер.

В началото на следващата година ЕС ще подпише споразумения за мигрантите с пет африкански държави - Нигер, Нигерия, Мали, Сенегал и Етиопия. ЕС ще прати свои представители, които ще помогнат за овладяването на мигрантската криза.