ЕС ще предостави на Молдова 60 милиона евро до края на годината като макрофинансова помощ. В понеделник премиерът на републиката Мая Санду написа за това на страницата си във Фейсбук след срещата си с върховния представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини в Брюксел.

"След петото заседание на Съвета за асоцииране на Република Молдова - Европейския съюз, напредъкът в реформите, насочени към подобряване на живота на хората, беше високо оценен. По този начин до края на годината ще получим два транша макрофинансова помощ на стойност 60 милиона евро", заяви държавният глава.

ЕС прекрати финансирането на Молдова, след като местните съдилища отказаха да признаят резултатите от избора на кмет на Кишинев през 2018 г., спечелен от опозиционния лидер Андрей Настасе. По-късно Брюксел поиска правителството на републиката, наред с други неща, да засили борбата с корупцията, да определи отговорните за кражбата на 1 милиард долара от банковата система и да въведе реформи в правосъдния сектор.

Година по-рано Молдова подписа споразумение за макрофинансова помощ в размер на 100 милиона евро с ЕС, от които 60 милиона евро се предвижда да бъдат предоставени под формата на заем, а останалите под формата на безвъзмездна помощ.