Европейският съюз не успя да продължи напред след катастрофалния референдум за "Брекзит" и е спъван от провала на лидерите на държави да продадат европейската визия.

Това заяви президентът на Европейския парламент Мартин Шулц в голямо интервю преди да му приключи мандатът и да се върне в германската политика, съобщава "Гардиън".

Шулц изтъкна, че Брюксел се опитва да "държи главата си над водата", защото националните правителства показват липса на политическа смелост на фона на надигащия се популизъм.

Той поясни пред европейски вестници, че има промяна в отношението на националните лидери към ЕС, което представлява заплаха, подкопаваща стабилността.

"Поколението на Хелмут Кол и Франсоа Митеран пътуваше до Брюксел с нагласата, че силна Европа е в интерес на страната ни. Поколението на Виктор Орбан заявява "ние трябва да защитаваме интересите на страната ни пред Европа" - като че ли са атакувани от Брюксел", изтъкна той.

Давайки пример с еврото, социалдемократът, водещ политик в европейската политика повече от десетилетие, каза, че ако ЕС "приложи всичко възможно без промени в договорите, много може да бъде подобрено".

"Комисията и парламентът ще бъдат на борда, но всичко се проваля в съвета с националните правителства. И в крайна сметка съюзът е толкова силен, колкото страните членки позволят", убеден той.

Докато признава, че политиците в Брюксел са подценили културните различия между западните европейски страни членки и източния блок от бившите комунистически държави, Шулц поясни, че континентът е щял да попадне в още по-несигурна ситуация, ако не е имало разширяване на ЕС след 2004 година.