Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди, че Европа трябва да се подготви за "най-лошата ситуация" по отношение на доставките на руски газ, съобщава "Радио свободна Европа".

"Тъй като Русия вече е спряла изцяло или частично доставките на газ за 12 страни-членки на ЕС, всички трябва да се подготвим за най-лошата ситуация", каза фон дер Лайен пред "Ел Мундо".

В Германия спорят за атомните централи

В Германия спорят за атомните централи

Управляващите изглежда избират въглищата пред атома

Русия спря доставките на газ за няколко страни от ЕС заради техния отказ да плащат за доставка в рубли, искане, което европейските страни казаха, че е свързано с опитите на Кремъл да облекчи въздействието на западните санкции върху Русия заради нейната пълномащабна инвазия в Украйна.

Русия също така намали доставките на газ за Германия през газопровода "Северен поток 1" заради проблем с поддръжката, за който Германия каза, че е произведен от Русия като отмъщение за западните санкции.

Нарастващите опасения относно намаляването на доставките на газ от Русия накараха блока миналата седмица да договори извънреден план за ограничаване на потреблението на газ и посрещане на нуждите от доставки през зимата.

Гърция се готви за мрак и режим на тока

Гърция се готви за мрак и режим на тока

Първоначално мерките ще са доброволни

Фон дер Лайен нарече това "решителна и безпрецедентна стъпка", предприета само за една седмица, за да се противопостави на заплахата на руския президент Владимир Путин за пълно спиране на доставките на газ.

Испания първоначално се противопостави на извънредния план, но го одобри, след като осигури отстъпки.

Фон дер Лайен, която отговори на въпроси на "Ел Мундо", приветства решението на испанското правителство, като каза: "Отново става дума за европейска солидарност".

Песков: Русия не може да направи много за ремонта на "Северен поток 1"

Песков: Русия не може да направи много за ремонта на "Северен поток 1"

Москва не можела да компенсира загубата на пазари с износ за Китай