Европейският съюз удължи икономическите санкции срещу Русия с шест месеца за неспазване на ангажименти по мирното споразумение в Украйна, съобщава АП.

Мерките са насочени към финансовия, енергийния и отбранителния сектор на Русия, както и към стоките, които могат да бъдат използвани както за граждански, така и за военни цели.

Те са част от набор от санкции, наложени по отношение на Русия през 2014 г., след като анексира Кримския полуостров и са обвързани с мирното споразумение от Минск 2015 г.

"Като се има предвид, че все още не е постигнато пълно прилагане, лидерите на ЕС взеха политическото решение за продължаване на икономическите санкции срещу Русия", се казва в съобщение на Съвета на ЕС. Санкциите бяха удължени до 31 януари.

Този ход ограничава достъпа на руските банки и компании до капиталовите пазари в ЕС и отказва финансова помощ или посредничество за руските финансови институции.

Той спира целия внос, износ или трансфер на отбранителна техника и ограничава достъпа на Русия до "чувствителна" технология, използвана при производството на петрол.

САЩ въведоха още санкции срещу Русия заради анексията на Крим

САЩ въведоха още санкции срещу Русия заради анексията на Крим

В списъка са включени 7 политически лица и една компания…