Окуражени от успешното спиране на притока на мигранти към Европа чрез затварянето на гръцката граница и спорното споразумение с Турция, лидерите на ЕС ще заемат твърда позиция и за мигрантите от Африка, съобщава Ройтерс.

На първия ден от двудневната среща на върха на ЕС, която започва утре, ще бъдат одобрени пилотни проекти за оказване на натиск върху африканските правителства чрез подпомагане на бюджетите да намалят потока от мигранти към Стария континент. Лидерите също ще настояват за бързи резултати на кампанията на ЕС за депортиране на мигранти, достигнали до Италия.

"Искаме до края на годината да видим резултати", каза високопоставен дипломат от ЕС.

До момента през тази година в Италия са пристигнали с близо 6% повече мигранти в сравнение със същия период през 2015 година. Миналата година страната е приела 154 хиляди мигранти.

Официални представители на ЕС желаят да се приемат по-твърди мерки за установяване самоличността на нелегалните мигранти и връщането им в Африка преди началото на пролетта 2017 година.

Друг високопоставен представител на съюза изтъкна, че ЕС иска да сключи споразумения с африкански държави за разрешаване на мигрантската криза, които да влязат в сила преди следващата пролет.

Първоначално ще се убедят пет африкански държави да приберат гражданите си.

На срещата на върху евролидерите също ще постигнат съгласие за използване на пари и търговия, за да убедят африканските държави да спрат миграцията.

Африканските лидери може и да приемат новата политика заради факта, че ЕС е най-големият донор.