Страните от Европейския съюз ще продължат да се възползват от мрежа за икономическа безопасност през следващата година, за да помогнат на своите икономики да се възстановят от щетите, нанесени от ограниченията на коронавируса, заяви изпълнителният орган на ЕС в сряда, съобщава АП.

Тъй като COVID-19 се разпространи в цяла Европа и изпрати ЕС в спирала към най-дълбоката рецесия, ЕК активира "обща клауза" през март 2020 г., която позволи на страните членки да се отклонят от нормалните бюджетни правила.

Но тъй като програмите за ваксинация вече се задържат и броят на новите случаи на коронавирус намаляват, Комисията прогнозира, че икономиката на ЕС ще се увеличи с 4,2% през 2021 г. и с 4,4% през 2022 г.

Предвид положителната тенденция, изпълнителният вицепрезидент на Комисията Валдис Домбровскис заяви, че "удължаваме общата клауза през 2022 г. с оглед да я деактивираме през 2023 г."

Домбровскис каза, че решението идва "с нашето възстановяване зад ъгъла, но с пътя напред, все още покрит с неизвестни. Следователно ще продължим да използваме всички инструменти, за да върнем икономиките си в релси. "

Той каза, че от всички 27 държави от ЕС, само Дания и Люксембург ще останат под дефицита от 3% от брутния вътрешен продукт, определен в фискалния правилник на блока. Но няма да се предприемат дългови действия срещу страни като Кипър, Гърция и Италия, които имат "прекомерни дисбаланси", каза Домбровскис.

ЕС удължи крайния срок за Румъния да коригира съотношението на дълга си до 2024 г.

Домбровскис призова членовете на ЕС да се възползват от заемите, предоставени в рамките на плана за възстановяване на коронавируса от 750 милиарда евро, за да помогнат за по-нататъшното стимулиране на икономиките им.

Механизмът за възстановяване и устойчивост на ЕС се състои от безвъзмездни средства и заеми и трябва да бъдат изпълнени критерии за изплащане на парите. Условията за кредит са по-обременителни.

Европа е в рецесия, икономиката намалява през първото тримесечие

Европа е в рецесия, икономиката намалява през първото тримесечие

Регионът изостава от другите големи икономики САЩ и Китай