Икономиката на Европа се сви с 0,6% през първите три месеца на годината, тъй като бавното пускане на ваксините и продължителното блокиране забавиха очакваното възстановяване и подчертаха как регионът изостава от другите големи икономики при възстановяването от пандемията на коронавируса, съобщава АП.

Спадът на производството е по-малък от свиването с 1%, очаквано от икономистите, но все още далеч от възстановяването, протичащо в САЩ и Китай, два други стълба на световната икономика.

Данните за растежа на САЩ, показват, че САЩ нарастват с 1,6% през първото тримесечие, като бизнесът е подкрепен от силно потребителско търсене. На годишна база САЩ нарастват с 6,4%.

Второто поредно тримесечие на намаляващо производство в Европа, след свиване през четвъртото тримесечие на 2021 г., потвърждава двойната пандемична рецесия в Европа след възстановяване на растежа през третото тримесечие.

Германия, най-голямата икономика на континента, се сви с повече от очакваното 1,7%, тъй като производственият сектор бе засегнат от прекъсване на доставките на части в допълнение към удара за услугите и пътуванията от свързаните с пандемията ограничения върху дейността.

Икономистите заявиха, че очакват подем през следващите седмици с ускоряване на ваксинациите.

Един от факторите в Европа е бавното разпространение на ваксините и продължителните блокади. Друго е по-малкото държавна подкрепа за икономиката.

Пакетът за облекчение на американския президент Джо Байдън в размер на 1,9 милиарда долара, съчетан с разходи от по-ранни усилия за подкрепа, ще означава допълнителна парична подкрепа от около 11-12% от годишната икономическа продукция за тази година

За разлика от това европейският фискален стимул възлиза на около 6% от брутния вътрешен продукт.

Потребителските цени в еврозоната се очаква да нараснат през април до 1,6% по-високо от същия месец на миналата година спрямо 1,3% през март, съобщи статистическата служба на блока в петък.

Сред основните компоненти на инфлацията в еврозоната се очаква енергията да има най-голям годишен темп през април с 10,3%, в сравнение с 4,3% през март, според светкавичната оценка на Евростат.

Следват услугите с 0,9%, храни, алкохол и тютюн с 0,7%, а неенергийните промишлени стоки с 0,5%.

Франция и Германия искат милиарди евро да потекат от юли за възстановяване

Франция и Германия искат милиарди евро да потекат от юли за възстановяване

С фонда за пандемията ЕС ще настига ръста на САЩ и Китай