"Естествените партньори" Гърция и Китай отвориха нова глава в отношенията си, съобщава "Катимерини".

Президентът на Китай Си Дзинпин е на посещение в балканската страна.

Си Дзинпин на тридневна визита в Гърция

Си Дзинпин на тридневна визита в Гърция

Си се очаква да се срещне с президента Прокопис Павлопулос и премиера Кириакос Мицотакис

"Визитата ми в Шанхай наскоро и вашата днес поставят начало на нова ера в нашите отношения", обърна се премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис към президента на Китай Си Дзинпин. "Надявам се, че тази визита е важно събитие за допълнително задълбочаване на нашите двустранни отношения", каза още Мицотакис.

"Както вие видяхте в Шанхай, Китай се ангажира с икономическа отвореност. Вярвам, че нашето сътрудничество може да доведе до съчетаване на нашите възможности", отговори китайският президент Си Дзинпин.

На пресконференция след среща с китайския лидер, Мицотакис заяви, че е изразил благодарността на Гърция към Пекин във връзка с китайските инвестиции по време на кризата.

Сега сътрудничеството се разширява с 16 правителствени и бизнес споразумения, разкри Мицотакис.

"Нашата цел е Пирея да се превърне в център и едно от най-големите пристанища не само в Средиземно море, но и в Европа", обяви той.

Снимка 452201

Източник: ЕПА

Мицотакис е "особено доволен" от оценката на Китай за важността на геостратегическата позиция на Гърция. Според него отварянето на китайски банки в Гърция ще улесни китайските инвестиции. Гръцкият премиер съобщи, че ще посети Китай през април за участие в инициативата "17+1". Той смята, че Атина много ще спечели от отварянето на китайския пазар.

Китайският лидер от своя страна заяви, че Гърция и Китай са поели по пътя на реформите и икономическото развитие.

"Ние искаме и двете страни да поддържат високото ниво на двустранни отношения", каза той.

По думите на Си Дзинпин Гърция и Китай са "естествени съюзници" в инициативата "Един пояс - един път".

"Искаме да засилим транзитната роля на Пирея...да разширим търговията, да увеличим инвестициите в енергетиката и банковото дело", обяви той.

Снимка 452202

Източник: ЕПА

Дзинпин съобщи, че двете държави са постигнали съгласие да засилят сътрудничеството в международните отношения.

Си и Мицотакис ще посетят пристанището в Пирея - най-голямото пристанище в Гърция. Китайската компания Cosco е мажоритарен собственик на пристанището. Това е най-голямата китайска инвестиция в Гърция. Наскоро Cosco одобри нов план за инвестиции, който ще включва изграждане на нов карго терминал.

Китайският лидер също ще присъства на откриването на първия филиал на Китайската банка в страната.

Президентът Си Дзинпин започна официалната си визита с полагане на венец пред Паметника на незнайния войн на площад "Синтагма", където се присъедини външният министър Никос Дендиас. След това той беше посрещнат в президентството от гръцкия си колега Прокопис Павлопулос, който посети Китай през миналия май.

"Ние ще свършим нашата част за отваряне на пътя на Китай към ЕС", обяви гръцкият прeзидент, а Си отговори, че има "високи очаквания" за бъдещите китайско-гръцки отношения.

Снимка 452200

Източник: ЕПА