БиБиСи представя стъпките за провеждане на подземен ядрен тест във връзка с обявената от Северна Корея новина, че за първи път е тествала успешно водородна бомба.

Често ядрените заряди се тестват под земята, за да се предотврати радиоактивно замърсяване на околната среда след експлозията. Този метод също осигурява някаква степен на потайност, въпреки че радиацията може да доведе до улики, показващи техническия състав и размера на заряда - следователно и ядреният потенциал.

Северна Корея разгневи света с тест на водородна бомба
на живо

Северна Корея разгневи света с тест на водородна бомба

Информацията беше съобщена в ефира на централната севернокорейска телевизия, тестът нареден лично от лидера Ким Чен ун

Подготовката на теста включва внимателно подбиране на мястото къде да бъде извършено изпитанието, като предварително се правят геоложки проучвания. Обикновено изпитанията се провеждат далеч от населени райони.

Ядреният заряд се поставя в дупка или тунел, който обикновено е на дълбочина между 200 и 800 метра. Дупката е широка няколко метра. След поставянето на заряда, дупката се запълва с чакъл, пясък, гипс и други материали, за да ограничат експлозията и отлаганията на почва.

Устройството се детонира дистанционно от бункер с контролно управление. Експлозията създава подземна камера, изпълнена с радиоактивен газ.

Минути или часове след експлозията на мястото се получава кратер след срутване на почвената маса.

След проведения от Северна Корея тест до ядрения обект Punggye-ri, в отдалечен район в източната част на страната, беше регистрирано земетресение с магнитуд 5,1 по Рихтер, усетено в китайски гранични градове.

Мнозина експерти са скептични, заявявайки, че при тест на водородна бомба трябва да се очаква по-голяма експлозия.

Това е четвъртият ядрен тест, проведен до ядрения обект Punggye-ri. Предишните три теста бяха извършени през 2006,2009 и 2013 година.