Северна Корея обяви, че е провела успешен опит с водородна бомба, предадоха информационните агенции.

Информацията беше съобщена в ефира на централната севернокорейска телевизия. Изявлението беше излъчено и от южнокорейски телевизии.

По-рано агенциите съобщиха, че сеизмичната служба на САЩ е регистрирала трус в Северна Корея с магнитуд 5.11.

Посочваше се, че епицентърът на земетресението е в района на полигон, където преди севернокорейските военни са правили ядрени опити.

Пхенян може да не е изпитал водородна бомба, обяви Сеул

Пхенян може да не е изпитал водородна бомба, обяви Сеул

Южна Корея не е засякла никаква радиация

Междувременно в Южна Корея беше свиквано спешно заседание на съвета за национална сигурност на страната.

Стана ясно също, че Съветът за сигурност на Организацията на обединените нации (ООН) ще проведе извънредно заседание в сряда, за да обсъди твърденията на Северна Корея, че успешно е тествала водородна бомба, съобщава СиЕнЕн, позовавайки се на двама дипломати.

Дипломатите уточнили, че заседанието се свиква по искане на САЩ и Япония.

Друг източник е подчертал че съвещанието ще бъде при закрити врата.

Припомняме, водородна бомба (термоядрена бомба) е популярното име на експлозивно устройство, използващо принципа на термоядрения синтез (сливане на атомните ядра), при който се отделя огромно количество енергия.
Името ѝ се дължи на това, че веществото, което се използва за синтез, е някой от двата тежки изотопа на водорода – деутерий или тритий.

Тъй като термоядреният синтез изисква влагането на изключително количество енергия, устройството на водородната бомба включва като „детонатор“ „обикновена“ атомна бомба (т.е. такава, базирана на ядрен разпад).

Задействането на устройството протича на два етапа - първо се взривява детонаторът – атомната бомба,който отделя достатъчно енергия, за да започне неконтролируема синтезна реакция, която предизвиква същинската експлозия.

преди 8 години в 18:47 ч.

Руският посланик в ООН Виталий Чуркин, цитиран от Ройтерс, призова за „спокойствие” и „пропорционален отговор”.

Дипломати обявиха, че най-вероятно на срещата на Съвета за сигурност на ООН ще бъде повдигнат въпросът за разширяване на санкциите на организацията срещу Пхенян.

Последно обновление в 18:51 ч. на 06.01

преди 8 години в 18:31 ч.

Американският председател на Камарата на представителите Пол Райън заяви, че тестът изглежда е провокация, но е твърде рано да се предприемат действия от САЩ, докато фактите не бъдат изложени.

преди 8 години в 18:29 ч.

„Франс прес” съобщава, че извънредната среща на Съвета за сигурност на ООН за Северна Корея е започнала. Разговорите ще се провеждат при закрити врата.

преди 8 години в 17:50 ч.

Ким „изгражда образ на способен лидер”

Ким Чен-ун „изгражда образ на способен лидер”, пише южнокорейският вестник Korea Herald.

Според изданието Северна Корея се опитва да си осигури по-силна позиция в отношенията си с Южна Корея, САЩ и международната общност.

В страната Ким, който навлиза в петата си година на власт, очевидно иска да консолидира властта си чрез изграждане на образ на способен лидер. Необходимо е, защото все още трябва да покаже на севернокорейците постижения в икономиката. Също трябва да се отбележи, че Конгресът на Корейската работническа партия, първият от този тип от 1980 година, е заплануван за май, допълва изданието.

Последно обновление в 17:52 ч. на 06.01

преди 8 години в 17:44 ч.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун осъди ядрения тест на КНДР и призова за прекратяване на ядрените активности.

преди 8 години в 17:42 ч.

Северна Корея повече не е „малкият брат” на Китай

Джаспър Ким от Азиатско-тихоокеанската група за глобални изследвания заяви пред БиБиСи, че Северна Корея вече не е „малкият брат” на Китай. Според него Северна Корея е станала по-независима и по-малко предсказуема през последните години. Китай осъди теста.

преди 8 години в 17:35 ч.

преди 8 години в 17:34 ч.

Пропагандата на Северна Корея след теста

преди 8 години в 17:31 ч.

Жителите на Пхенян излязоха от домовете си, за да гледат новината за теста на водордна бомба на големи екрани в столицата.

преди 8 години в 17:28 ч.

До 1991 година САЩ разполагаха с ядрени оръжия на Корейския полуостров

Севернокорейците често заявяват, че ядрен САЩ е заплаха за КНДР. До 1991 година САЩ разполагаха с ядрени оръжия на Корейския полуостров, отбелязват историци, но са изтеглени от президента Джордж Буш-старши.

преди 8 години в 17:27 ч.

Българското външно министерство изрази силното си безпокойство от термоядрения опит. За пореден път призоваваме КНДР да преустанови своята ядрена и балистична програма и да се ангажира конструктивно с международната общност за постигане на мир и стабилност в Североизточна Азия, се казва в позиция на Външно.

преди 8 години в 17:25 ч.

Пътят до ядрения обект, където е проведено изпитанието според Google:

преди 8 години в 17:23 ч.

преди 8 години в 17:21 ч.

преди 8 години в 17:16 ч.

Съветът за сигурност на ООН днес се събира на извънредно съвещание и ще реши дали да наложи нови санкции на КНДР. В същото време Русия призова за възобновяване на преговорите във формат Северна Корея, Южна Корея, САЩ, Русия, Япония и Китай. За последен път шестте държави проведоха преговори през 2009 г.

преди 8 години в 17:13 ч.

При днешния тест е регистрирано земетресение с магнитуд 5,1 по Рихтер. За сравнение при ядрените тестове през февруари 2013 г., май 2009 г. и октомври 2006 г. съответно е 5,1 по Рихтер, 4,7 по Рихтер и 4,3 по Рихтер.

Последно обновление в 17:37 ч. на 06.01

преди 8 години в 17:11 ч.

Световната общност, включително Китай остро разкритикуваха действията на Северна Корея.