Бившият американски държавен секретар и настоящ кандидат за президент на демократите Хилъри Клинтън остро осъди изявлението на Северна Корея, която по-рано обяви, че е провела успешен опит с водородна бомба, предаде ITV. 

По думите й, ако съобщението се потвърди, то проведеният тест е опасна провокация и Пхенян трябва да бъде сигурен, че ще бъдат взети съответните мерки за защита и на партньорите в региона.

Тя определи политиката на КНДР като опити за изнудване на света и освобождаване на напрежението на режима там. Това не трябва да му бъде позволено, убедена е тя и настоява за изпращането на ясно съобщение. Това трябва да стане чрез засилване на натиска и налагане на санкции. Клинтън настоя Китай, който има влияние в Северна Корея, да се намеси и да работи за прекратяване на такива опити. Съветът за сигурност на ООН също трябва да реагира, каза още Клинтън. 

Кандидати на републиканците за президент обаче хвърлиха вината и за това върху политиката на администрацията на Барак Обама и Клинтън като държавен секретар. Сенаторът от Флорида Марко Рубио заяви, че тестът е пореден пример за провал на външната политика на демократите. По думите му, Ким Чен Ун използва слабото лидерство на страната за такива провокации. На САЩ е необходим друг тип президент, убеден е той. На такова мнение са и съпартиеците му Джеб Буш и Карли Фиорина, които споделиха мнението си в социалните мрежи. 

Кандидатите на демократите Бърни Сандърс и Мартин О'Мали все още не са коментирали темата. 

В Южна Корея беше свиквано спешно заседание на съвета за национална сигурност на страната.

Стана ясно също, че Съветът за сигурност на Организацията на обединените нации (ООН) провежда извънредно заседание в сряда, за да обсъди твърденията на КНДР.

Дипломатите уточниха, че заседанието се свиква по искане на САЩ и Япония.