Корейската народнодемократична република (КНДР) публикува нов видеозапис с изстрелване на ракети с морско базиране.
Предполага се, че това е станало на 21 декември, а кадрите бяха излъчени от севернокорейската централна телевизия снощи, предаде ТАСС.

Във видеозаписа се вижда вертикален старт на ракета, изстреляна пред погледа на държавния ръководител на КНДР Ким Чен-ун.

Според представители на военните на Южна Корея обаче видеозаписът на пуска на балистичната ракета е монтаж от стари записи, което означава, че най-вероятно е напълно фалшив.
Според представител на военните, цитиран от агенция „Йонхап”  във видеото са използвани фрагменти от стари записи на изстрелване на ракета „Скъд”.

Видеото може да се тълкува като отговор на възобновената пропаганда с високоговорители от страна на Южна Корея от демилитаризираната зона, посочват експерти, цитирани от BBC.
От високоговорителите се излъчват както новини, така и поп и рок музика, както и лозунги и призиви. През нощта пропагандата може да се чуе и на 20 километра от границата.

Припомняме, в сряда Северна Корея обяви успешен опит с водородна бомба. Международната общност все още се въздържа от окончателни оценки, но експерти изпитват съмнения, че военните в КНДР действително са изпитали ядрен взрив.

Съветът за сигурност на ООН осъди действията на Северна Корея и започна подготовката на нови санкции. САЩ, Южна Корея и Япония обещаха отговор на действията на Северна Корея.