Северна Корея обяви, че проведеният миналата седмица тест на водородна бомба не е провокация или заплаха, а гаранция при евентуална вражеска атака, но все пак не пропусна да заплаши САЩ с унищожение, цитирана от „Франс прес”.

В коментар на държавната медия KCNA се подчертава, че проведеният от КНДР тест на водородна бомба миналата сряда бележи „нов висш етап” в областта на надеждното ядрено сдържане.

Повечето експерти са скептични, тъй като смятат, че комунистическата държава не е тествала водородна бомба, а ядрен заряд.

В коментара KCNA отбелязва, че тестът е задължителен етап от „нормалния курс”, поет от други страни за развитието на водородна бомба.

„Изпитанието нито „заплашва” някого, нито „провокира” някой с определена причина”, пояснява медията, допълвайки, че основният фокус е да се гарантира сигурността на Северна Корея при атака от вражески сили.

Основна заплаха сред тези сили са САЩ, изтъква KCNA, обрисувайки апокалиптична картина как Пхенян ще отговори на американската агресия.

Севернокорейските ядрени учени и техници „са в добро настроение да детонират стотици килотона и мегатона водородни бомби, способни да заличат цялата територия на САЩ мигновено”, предупреждава се в коментарната статия.

Според външни експерти взривът при тестването на ядрения заряд в сряда е бил с мощност около 6 килотона, докато една водородна бомба е най-малко 100 пъти по-мощна.

Междувременно официални лица, цитирани от южнокорейската медия „Йонхап”, съобщиха, че Северна Корея е отговорила на пропагандата на Сеул по границата с Южна Корея, използвайки високоговорители.

Пхенян е критикувал директно президента на Южна Корея Парк Гън-хе.

Според представител от военното министерство на Южна Корея комунистическата държава е поставила високоговорители на около 10 места по общата граница.

През уикенда американски бомбардировач B-52 прелетя над Южна Корея като опит за показване на сила и париране на нови военни провокации от страна на Северна Корея.