Основният кандидат на Републиканската партия за президент на САЩ Доналд Тръмп обяви, че Китай трябва да поеме инициатива за възпиране на Северна Корея, след като Пхенян обяви, че е тествал водородна бомба, съобщават световни агенции.

„Китай има пълен контрол”, изтъкна той пред Fox News. „Те имат пълен контрол над Северна Корея и Китай трябва да разреши проблема. И ако те не разрешат проблема, трябва да направим много трудна търговията за Китай”, добави той.

Северна Корея разгневи света с тест на водородна бомба
на живо

Северна Корея разгневи света с тест на водородна бомба

Информацията беше съобщена в ефира на централната севернокорейска телевизия, тестът нареден лично от лидера Ким Чен ун

В същото време Марко Рубио, който също е кандидат за президент на САЩ от Републиканската партия, използва теста на КНДР, за да критикува американския президент Барак Обама за „провалената му” външна политика, цитиран от Ройтерс.

Ако този тест бъде потвърден, това ще е последният пример за провалената външна политика Обама-Клинтън”, отбелязва Рубио в съобщение.

„През цялата кампания предупреждавах, че КНДР е управлявана от лунатик, който разширява ядрения си арсенал, докато президентът Обама стои безучастно”, добави той.

Според него Обама трябва да се „опълчи на хора като Ким” Чен-ун.

Локацията и естеството на сеизмичната активност, регистрирана в Северна Корея, съответства на предишни ядрени тестове там, заявиха междувременно американски правителствени източници, цитирани от Ройтерс.

Американски агенции проверяват всички налични сензори, за да се опитат да установят точното естество на събитието, и ако е бил ядрен тест, какво устройство е било използвано, добавиха източниците.