Севернокорейският лидер Ким Чен-ун гледа на проведения миналата седмица ядрен тест в КНДР като пропагандна победа, хвалейки учените и обещавайки повече ядрени бомби, съобщава „Фокс нюз”.

Припомняме, миналата седмица комунистическата държава обяви, че е провела първи успешен тест на водородна бомба. През уикенда пък стана ясно, че американски ядрен бомбардировач е прелетял близо до Северна Корея, за да покаже сила. Американските сили на Корейския полуостров са в пълна бойна готовност.

Пълна бойна готовност за южнокорейските военни

Пълна бойна готовност за южнокорейските военни

В случай на провокации от страна на Северна Корея

След теста напрежението на Корейския полуостров се засили. И днес Южна Корея продължава с анти-Пхенян пропагандата по границата между двете Кореи и обяви, че ще ограничи достъпа на южнокорейци до съвместно управлявания със Северна Корея индустриален парк на територията на КНДР.

Представител на севернокорейската управляваща партия предупреди, че пропагандата на Южна Корея тласка Корейския полуостров „към ръба на война”.

Световната общност осъди предприетите от Северна Корея действия и заплаши с нови тежки санкции. В комунистическата държава пък огромният пропаганден апарат на Ким Чен-ун свързва изпитанието на бомбата с лидерството на „вожда”. Лидерът на Северна Корея е възхваляван, а тестът е представян като необходимост в борбата срещу САЩ, които се стремят да свалят авторитарното управление.

Очаква се атомен самолетоносач на САЩ да тръгне към Корейския полуостров

Очаква се атомен самолетоносач на САЩ да тръгне към Корейския полуостров

Той трябва да изиграе ролята на предупредителен знак за Пхенян

Днес Ким Чен-ун се снима с ядрени учени и техници, участвали в изпитанието. Според държавната медия на страната лидерът ги е похвалил за „прославянето” на бившите ръководители на комунистическата държава, Ким Ир Сен и Ким Чен Ир.

По-рано настоящият лидер на Северна Корея нарече експлозията „стъпка за самозащита”, която има за цел защита на региона „от опасност от ядрена война, идваща от водените от САЩ империалисти”.

Северна Корея разгневи света с тест на водородна бомба
на живо

Северна Корея разгневи света с тест на водородна бомба

Информацията беше съобщена в ефира на централната севернокорейска телевизия, тестът нареден лично от лидера Ким Чен ун