САЩ обмислят предислоцирането към Корейския полуостров на атомния самолетоносач „Роналд Рейгън”, базиран в момента в Япония.
Мярката е заради проведения преди дни от Пхенян тест на водородна бомба, съобщава агенция Yonhap.

Рано тази сутрин американски стратегически бомбардировач B-52 напусна базата си Andersen Air Force Base в Гуам и се появи по обяд местно време в небето над Osan, област Gyeonggi, въоръжен с ядрени ракети и противобункерни бомби, които са способни да обстрелват подземните съоръжения на Северна Корея.

Отбелязва се, че са необходими само 4 часа, през които B-52 да стигне от базата си в Гуам до Корейския полуостров.
Машината е прелетяла ниско покрай авиобазата Осан, ескортиран от два южнокорейски F-15Ks и два американски F-16 преди да се върне към своята база.

За началото на следващия месец в Южна Корея е планирано американо-корейско командно учение Key Resolve, а през март – съвместни маневри, които се приемат от Пхенян като репетиция за война срещу КНДР.

Според агенция термоядреният опит на Северна Корея може да стане повод за изтегляне сроковете за ученията, като изпращането в региона на самолетоносача да изиграе ролята на предупредителен знак за Пхенян.

„Ронадл Рейгън” вече е участвал във военно-морски учения в Южна Корея. Той носи 80 бойни самолета и близо 5400 военнослужещи.