Необходими са няколко дни, за да може специалистите в областта на въоръжението да анализират информацията на КНДР за изпитаната водородна бомба.

Това коментира пред РИА Новости заместник-директорът на Източния институт - Школата за регионални и международни изследвания на Далекоизточния федерален университет доцент Артем Лукин.

Припомняме, Северна Корея обяви, че тази нощ е проведено първото изпитание на водородна бомба, за чието съществуване бе съобщавала по-рано.

Северна Корея разгневи света с тест на водородна бомба
на живо

Северна Корея разгневи света с тест на водородна бомба

Информацията беше съобщена в ефира на централната севернокорейска телевизия, тестът нареден лично от лидера Ким Чен ун

"Нужни са няколко дни, за да може съответните служби, които проанализират необходимата информация да установят – и то не със 100% достоверност, дали това е термоядрена бомба или обичайният ядрен заряд, който до този момент трикратно е изпитван в Северна Корея", изтъква Лукин.

По думите му, необходимо е да се изчакат резултатите от анализа, основан на сеизмични данни, пробите на въздуха и т.н. Но дори експертите в областта на въоръжението "не могат да дадат отговор имало ли е изпитание в Северна Корея на ядрено оръжие или на термоядрено".

И Китай се ядоса на Северна Корея за теста с водородна бомба

И Китай се ядоса на Северна Корея за теста с водородна бомба

Пекин се присъедини към международната реакция

Експертът също напомня, че по-рано от севернокорейското ръководство са заявили, че е завършена разработката на водородната (термоядрена) бомба.

"Буквално месец по-рано Пхенян заяви, че вече е овладял технологията на термоядреното устройство", заяви Лукин. Впрочем, допълни той, "заявлението - е едно, а това, което става реално - е съвсем друго".

В същото време, по неговото мнение, отчитайки динамиката, която показва Северна Корея в разработването на въоръжение, може да прогнозира, че минимум 50 процентна е вероятността, изпитаното оръжие действително да е водородно. "Отчита се този прогрес, който Северна Корея дава в областта на ядрената и ракетна технология", пояснява експертът.

"Малцина са тези, които имат достоверна информация за случващото се в ядрения комплекс в Северна Корея - само спецслужбите, но и те не знаят всичко. Все пак Северна Корея - това е най-затворената страна в света", заявява той.