Европейската централна банка заяви в четвъртък, че е готова да ускори печатането на пари, за да запази капацитета за разходите по заеми в еврозоната, сигнализирайки на скептичните пазари, че е решена да положи основите за солидно икономическо възстановяване, съобщава "Ройтерс". 

Загрижена, че повишаването на доходността на облигациите може да провали възстановяването в 19-те страни, които споделят еврото, ЕЦБ заяви, че ще използва своята 1,85 трилионна пандемична покупателна програма (PEPP) по-щедро през следващите месеци, за да спре всяко неоправдано нарастване на дългове.

"Управителният съвет очаква покупките в рамките на PEPP през следващото тримесечие да се извършват със значително по-високи темпове, отколкото през първите месеци на тази година", се казва в изявление на ЕЦБ.

Широко очакваният ход най-вече отразява подобен ход в Фед в САЩ, а не отразява подобрени икономически перспективи в еврозоната.

Понастоящем растежът на еврозоната е по-слаб от прогнозите, тъй като нова вълна от коронавирусна пандемия и болезнено бавно разпространение на ваксини изискват по-дълги блокади, което намалява очакванията за бързо възстановяване през пролетта.

"Въпреки че се очаква цялостната икономическа ситуация да се подобри през 2021 г., остава несигурност около краткосрочната икономическа перспектива, свързана по-специално с динамиката на пандемията и скоростта на ваксинационните кампании", заяви председателят на ЕЦБ Кристин Лагард на пресконференция.

Прогнозата за инфлацията също беше повишена до 1,5% от 1% през декември, въпреки че според Лагард, това отразява временните фактори и инфлацията на цените на енергията.

Инвеститорите бяха започнали да се съмняват в ангажираността на ЕЦБ, след като през последните две седмици намаляха обемите на покупки на облигации, объркващи очакванията, че ще използва подчертаната си "гъвкавост", за да стартира пазарната активност.

ЕЦБ заяви, че ще продължи да купува гъвкаво, но потвърди, че нейната квота за PEPP няма да бъде непременно използвана изцяло, ако пазарните условия позволяват.

Съобщението е само часове след като германският икономически институт IWH намали прогнозата си за растеж за 2021 г. за най-голямата европейска икономика на 3,7% от 4,4% през декември, позовавайки се на риска от трета вълна от пандемията в Германия.

Лагард заяви, че реалното производство в еврозоната вероятно ще се свие отново през първото тримесечие на годината и подчерта липсата на признаци за възстановяване. Тя каза, че перспективите за дългосрочната инфлация са непроменени под целта от близо 2%.

Като се има предвид, че общата фискална подкрепа на блока се смята за скромна в сравнение с пакета за облекчение от 1,9 трилиона долара, одобрен от Конгреса на САЩ, в допълнение към по-ранната подкрепа, нивото на бъдещите стимули на ЕЦБ се следи внимателно.

За ЕЦБ е важно подновяването на ангажимента за благоприятни условия на финансиране. С решението от четвъртък ключовият лихвен процент на ЕЦБ остана на рекордно ниските -0,5%. Общият пакет за Програмата е непроменен - 1,85 трилиона евро.

ЕЦБ разчита на бърза и всеобхватна ваксинация за възстановяване на икономиката

ЕЦБ разчита на бърза и всеобхватна ваксинация за възстановяване на икономиката

Лагард: Притеснително е след края на март да има блокиране и ако ваксинациите са забавени

Основни моменти от коментарите на председателя на ЕЦБ Кристин Лагард:

"Продължаващата пандемия, включително разпространението на вирусни мутации, и нейните последици за икономическите и финансовите условия продължават да бъдат източник на риск за намаляване."

"Продължаващите кампании за ваксинация, заедно с постепенното облекчаване на мерките за ограничаване на въздействието, възпрепятстващи всяко по-нататъшно неблагоприятно развитие, свързано с пандемията, подкрепят очакванията за стабилно възстановяване на икономическата дейност през 2021 г."

"Входящите икономически данни ... сочат към продължаваща икономическа слабост през първото тримесечие на 2021 г., обусловена от постоянството на пандемията и свързаните с това мерки за ограничаване. В резултат на това реалният БВП вероятно ще се свие през първото тримесечие на годината."

"Ще продължим също така да наблюдаваме развитието на обменния курс по отношение на възможните последици за средносрочна перспектива за инфлация."

"Ние сме готови да коригираме всички наши инструменти, както е подходящо, за да гарантираме, че инфлацията се движи към нашата цел по устойчив начин, в съответствие с нашия ангажимент за симетрия."

"Запазването на благоприятни условия за финансиране през пандемичния период за всички сектори на икономиката остава от съществено значение за подпомагане на икономическата активност и запазване на средносрочната ценова стабилност."

"Ако бъде значително и продължително, повишаването на тези пазарни лихвени проценти, ако няма корекция, може да се превърне в преждевременно затягане на условията за финансиране за всички сектори на икономиката. Това е нежелателно в момент, когато запазването на благоприятни условия за финансиране все още остава необходимо, за да се намали несигурността и да се засили доверието, като по този начин се подпомогне икономическата активност и се запази средносрочната ценова стабилност."

"Докато последното ни проучване на предвижда постепенно увеличаване на основния инфлационен натиск, то потвърждава, че средносрочната перспектива за инфлацията остава като цяло непроменена от прогнозите за през декември 2020 г. и под целта ни за инфлация."

"При тези условия запазването на благоприятни условия за финансиране през пандемичния период остава от съществено значение."

"Инфлацията се повиши през последните месеци, главно поради някои преходни фактори и повишаване на инфлацията на цените на енергията. В същото време основният ценови натиск остава слаб в контекста на слабо търсене и значително отслабване на трудовите и продуктовите пазари. "

"Възстановяването на глобалното търсене и допълнителните фискални мерки подпомагат глобалната дейност и дейността в еврозоната. Но постоянно високите нива на коронавирусна инфекция, разпространението на вирусни мутации и свързаното с това удължаване и затягане на мерките за ограничаване влияят на икономическата активност в еврозоната в краткосрочен план. "

"Въпреки че се очаква цялостната икономическа ситуация да се подобри през 2021 г., остава несигурност около краткосрочната икономическа перспектива, свързана по-специално с динамиката на пандемията и скоростта на ваксинационните кампании."

Немислимо е ЕЦБ да отменя дълговете на еврозоната, обяви Кристин Лагард

Немислимо е ЕЦБ да отменя дълговете на еврозоната, обяви Кристин Лагард

Банката предприе безпрецедентни действия за смекчаване на удара