ЕЦБ намали основната лихва до рекордните 0%

Автор:

Европейската централна банка (ЕЦБ) намали всички свои лихви и разшири месечното изкупуване на облигации.

Тези решения бяха взети на днешното заседание на банката в отговор на заплахата от дефлация в еврозоната, съобщава Money.bg.

25-членният съвет на банката реши да намали лихвите по овърнайт с 10 базисни пункта до минус 0.4 процента. Основната лихва се променя от 0.05% на точно 0%. Това е най-ниското ниво от създаването на еврозоната.

ЕЦБ намали и с 5 базисни пункта и пределната кредитна лихва до 0.25%.

Промените влизат в сила от 16 март 2016 година.

ЕЦБ ще увеличи изкупуването облигации от 60 на 80 милиарда евро месечно, започвайки от април.

Европейската централна банка ревизира прогнозите си за инфлацията. Банката смята, че повишаването на цените в еврозоната ще остане под поставената граница дори и през 2018 година най-вече заради ниските цени на енергийни ресурси.

За 2016 година ЕЦБ намали прогнозите си за инфлацията на 0,1% от 1% (от декември 2015 г.), за 2017 година от 1,6% на 1,3% и 1,6% за 2018 година. Явно целта на финансовата институция за годишна инфлация около 2% остава мираж на този етап. В следващите най-малко три години не се очаква този показател да се достигне желаното ниво.

Банката също така намали прогнозите си за икономическия растеж в еврозоната. През 2016, 2017 и 2018 година се очаква ръст на БВП съответно от 1,4% (1,7% прогноза през декември), 1,7% (1,9%) и 1,8%.

Нашият план ще помогне за растежа и увеличаването на инфлацията”, изтъкна Драги на пресконференция, след днешното заседание на ЕЦБ, oтбелязвайки, че инфлацията най-вероятно ще остане негативна през следващите месеци.

На пресконференцията Драги намекна, че основните лихви могат да бъдат намалени още, допълвайки, че програмата за изкупуване на облигации ще продължи до март 2017 година или толкова дълго, колкото е необходимо, за да се постигне целите, свързани с растежа и инфлацията.

От думите му стана ясно, че ЕЦБ ще започне четири нови операции за рефинансиране, предлагайки изключително евтини четиригодишни заеми за банките от валутния съюз. Той уточни, че тези заеми могат да бъдат толкова евтини, колкото лихвата по депозитите, която е – 0,4%.

Шефът на банката призова правителствата в еврозоната да се възползват от предоставената възможност, за да реформират икономиките си.

„Повечето правителства в еврозоната” трябва да ускорят усилията си, призова още той. 

Според Драги икономическото възстановяване на еврозоната се очаква да бъде с „умерени темпове”.

Анализатори отбелязват, че ЕЦБ предприе „мащабна атака” срещу анемичната инфлация в еврозоната, използвайки всички налични инструменти.

Webcafe

Избрано

валутни курсове

USD USD

1.83594

CHF CHF

2.02049

EUR EUR

1.95583

GBP GBP

2.28431

Абонирай се

subscribe

най-четените новини за