Европейската централна банка реши в четвъртък да запази усилията си за стимулиране на пандемията непроменени, дори когато потребителските цени се покачват, а централните банки в други части на света се стремят да върнат подкрепата си, докато икономиките им се възстановяват от COVID-19, съобщава АП.

Решението, засягащо 19-те държави от Европейския съюз, които използват валутата на еврото, поставя началото на дебат през декември за това дали и как да се прекрати програмата за стимулиране от 1,85 трилиона евро (2,14 трилиона долара).

Програмата за закупуване на облигации намали дългосрочните разходи за заеми за бизнеса, докато издържаха на блокадите и за правителствата, тъй като харчеха повече за подкрепа на пандемията.

Предвижда се да продължи най-малко до март 2022 г. - или докато банката прецени, че кризисната фаза на пандемията е приключила - но напоследък по-високата инфлация изостри въпросите дали излизането трябва да дойде по-рано, отколкото по-късно.

ЕЦБ: Пандемията ще се отрази на динамиката на инфлацията следващите години

ЕЦБ: Пандемията ще се отрази на динамиката на инфлацията следващите години

Половината от общата инфлация днес се дължи на енергията

Служителите на банката обаче твърдят, че голяма част от скорошния скок на цените е временен и че пазарните очаквания за малко увеличение на лихвите до края на следващата година не са в съответствие с техните перспективи.

Президентът на банката Кристин Лагард заяви, че няма да прекалява чрез преждевременно оттегляне на подкрепата, тъй като икономиката все още е изправена пред препятствия от проблем с доставките на части и суровини.

Инвеститорите и анализаторите очакват да чуят нейните възгледи за инфлацията и икономиката на пресконференция по-късно в четвъртък.

"Трикът ще бъде Кристин Лагард да признае, че инфлационният натиск се е увеличил, но да каже, че е малко вероятно лихвите да се покачват още дълго време", каза Андрю Кенингам, главен икономист за Европа в Capital Economics.

Годишната инфлация в групата страни, използващи еврото, достигна 3,4% през септември, най-високото ниво от 2008 г. Но официални лица и някои икономисти казват, че голяма част от този скок е свързан със сравнения с ниските цени по време на пандемията, особено за горивата. Тези сравнения скоро ще отпаднат от статистиката.

Централните банки обикновено повишават лихвите и отменят усилията за стимулиране за борба с нарастващите цени. Но Европейската централна банка казва, че предвижда инфлацията да спадне до 1,5% до 2023 г., доста под целта от 2%.

Инфалцията в еврозоната е най-висока от 2008 г.

Инфалцията в еврозоната е най-висока от 2008 г.

Общото равнище на инфлация е подсилено от рязкото увеличение на цените на енергията със 17,4%

Банката на Канада реши в сряда да спре програмата си за изкупуване на облигации, докато централната банка на Бразилия повиши лихвените проценти за шеста поредна среща в сряда и посочи, че лихвите ще продължат да се повишават.

Федералният резерв на САЩ посочи, че може да обяви намаляване на темпа на месечните си покупки на облигации още през ноември, въпреки че увеличението на лихвените проценти би било "преждевременно", според председателя Джером Пауъл.

Английската централна банка сигнализира, че се готви да повиши лихвите за борба с инфлацията.

Brussels Report: Ами ако ЕЦБ и централните банки грешат за инфлацията?

Brussels Report: Ами ако ЕЦБ и централните банки грешат за инфлацията?

Голямата грешка на 70-те години на миналия век бе отказът да се приеме реалността, че повишените цени на петрола неизбежно причиняват реални загуби на доходи, разрушителна спирала на цени и заплати