Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард заяви във вторник, че пандемията от коронавирус е въвела нови тенденции, които биха могли да повлияят на инфлационната динамика през следващите години, съобщава "Блумбърг".

Лагард каза, че паричната политика трябва да се съсредоточи върху "безопасното извеждане на икономиката от извънредното положение на пандемията" и инфлация към целта от 2%.

Предварителните указания на ЕЦБ относно лихвите и покупките на активи ще гарантират, че целта е своевременно постигнат".

Една от тенденциите, които пандемията въведе, е участието на пазара на труда, като Лагард казва, че централната банка очаква безработицата да падне под нивата си от преди кризата едва през второто тримесечие на 2023 г. и заплатите да се повишат умерено през следващите години.

ЕЦБ разчита на бърза и всеобхватна ваксинация за възстановяване на икономиката

ЕЦБ разчита на бърза и всеобхватна ваксинация за възстановяване на икономиката

Лагард: Притеснително е след края на март да има блокиране и ако ваксинациите са забавени

Лагард заяви, че ЕЦБ трябва да се пази от изтегляне на стимулите твърде бързо в отговор на това, което е вероятно да бъде преходен скок на инфлацията.

"Няма признаци, че това увеличение на инфлацията става широкообхватно в цялата икономика", каза Лагард на конференция на ЕЦБ във вторник. "Основното предизвикателство е да се гарантира, че няма да реагираме прекалено на преходни шокове в предлагането, които нямат отношение в средносрочен план."

Растежът на потребителските цени в еврозоната в момента се движи с 3% над целта на ЕЦБ от 2% и се очаква да се увеличи допълнително, преди да се забави отново през следващата година.

Лагард твърди, че половината от общата инфлация днес се дължи на енергията, докато германските данъци и времето на продажбите също играят роля.

Коментарите на Лагард идват на фона на скок в доходността на световните облигации и очакване за намаляване на Федералния резерв. Те отделиха ЕЦБ от Федералния резерв и Английската централна банка, като и двете се промениха в тон в отговор на прогнозата за инфлацията.

Еврото остана под натиск, търгувайки се с 0,1% на около $1,1681.

"След като тези ефекти, предизвикани от пандемия, отминат, очакваме инфлацията да намалее", каза Лагард на Форума на ЕЦБ. ЕЦБ очаква ръст на цените средно само с 1,5% през 2023 г.

По-високата инфлация сега заплашва да намали икономическия импулс, ако това означава, че компаниите прехвърлят по-високи разходи и потребителите се колебаят да харчат.

Възстановяването на Европа вече е загубило известна сила на фона на проблемите във веригата на доставки и забавянето в сектора на услугите след първоначалното възстановяване от ограниченията на коронавирус.

Испанците пред избор да плащат за храна или електроенергия, а още не са ударени от инфалцията

Испанците пред избор да плащат за храна или електроенергия, а още не са ударени от инфалцията

Сметките за енергия се увеличиха повече от два пъти в Испания и други европейски страни

Политиците все още са уверени, че растежът ще продължи, което им позволява да прекратят пандемичните стимули през следващата година.

Програмата за спешно изкупуване на облигации на ЕЦБ в размер на 1,85 трилиона евро (2,2 трилиона долара) трябва да приключи през март, а официалните лица са определили срещата си през декември като момент, в който да решат как да прекроят паричната политика, за да избегнат провала на възстановяването.

Лагард твърди, че тя и нейните колеги се ангажират да запазят благоприятни условия за финансиране, докато продължава пандемията.

"И след като извънредното положение на пандемията приключи, към което се приближаваме, нашите предварителни насоки относно лихвите, както и покупките по програмата за покупка на активи ще гарантират, че паричната политика остава в подкрепа на навременното постигане на средносрочните ни 2%", каза тя.

Членовете на Управителния съвет, включително естонецът Мадис Мюлер, вече казаха, че трябва да обсъдят увеличаването на покупките по план от преди кризата.

Байдън: Пандемията на неваксинираните трябва да спре, неваксинираните забавят икономиката

Байдън: Пандемията на неваксинираните трябва да спре, неваксинираните забавят икономиката

Продължава със задължителната ваксинация навсякъде, където може