Цената на електроенергията в Испания скочи през последните месеци, оставяйки някои потребители да правят труден избор за своите разходи. Испанското правителство обяви мерки, включително намаляване на ДДС и данък върху печалбите на енергийните компании, за да се опита да се пребори с повишаването на цените, предизвикано от нарастващата цена на газа, пишат "Франс 24" и "Рйтерс".

Повишаването на цените на природния газ в цяла Европа може да попречи на икономическото възстановяване в Испания, където малките предприятия, които са от решаващо значение за местната заетост, са по-застрашени, отколкото другаде на континента, на рязкото покачване на сметките за електроенергия.

Сметките за енергия се увеличиха повече от два пъти в Испания и други европейски страни, тъй като цените на газа се повишиха поради фактори като ниски складови наличности и компании в криза, което принуждава правителствата да предприемат мерки за смекчаване на удара.

Последствията от рекордно високите цени на газа удариха дори производителите на храни като доставчици на въглероден диоксид - използван при вакуумното опаковане на хранителни продукти за удължаване на срока им на годност и за газиране на напитки като бира и безалкохолни напитки - са принудени да не го доставят.

Испания е особено изложена на скока в сметките за битови горива поради големия дял клиенти с гъвкави тарифи, които са чувствителни към движението на цените, казват анализатори.

Испания с данъчни обклечения за електричество за домакинства

Испания с данъчни обклечения за електричество за домакинства

Повишаването цените е проблем в ЕС, Испания предглага реформиране на пазара на електроенергия в блока

Особено страдат малките предприятия, които представляват непропорционално висока 61,3% от испанската икономическа активност и 71,9% от общата заетост.

По-малко способни от големите корпорации да издържат на високите цени, те казват, че се борят да инвестират в повторно наемане и разширяване, тъй като икономиката излиза от пандемията COVID-19, при което брутният вътрешен продукт се свива с исторически 10,8% през 2020 г.

"Едва ли можем да покрием разходите", казва 41-годишната Майра Малдонадо, която ръководи исторически магазин за химическо чистене в центъра на Мадрид със своята партньорка Гладис Марискал.

"През август преди COVID имахме оборот от 6000 евро и около 600 евро сметка за ток. Този август направихме 3000 евро и платихме 1050 евро за електричество. "

Малдонадо работи през горещата вълна през август, когато температурата рутинно надвишава 40 градуса по Целзий с почти никакъв климатик в опит да намали сметките за бизнеса.

След като работи като служител в продължение на 15 години, тя поема бизнеса през март 2020 г., няколко дни преди да бъде наложено първото голямо блокиране. "Имаме оборот до 40% от това, което беше преди."

Последните показатели сочат солидно съживяване на икономиката, тъй като високите нива на ваксинация засилват активността и туристите се стичаха към слънчевите дестинации през лятото. Правителството очаква икономиката да се възстанови до нивата преди пандемията до края на 2021 г.

Цената на газа в Европа надхвърли умопомрачителните 950 долара

Цената на газа в Европа надхвърли умопомрачителните 950 долара

Цената само за ден подскочи с цели 20 процента

Възстановяването досега обаче силно зависи от разходите на потребителите, които сега са изправени пред 35% годишно увеличение на сметките си за електроенергия.

Това би могло да източи 20 милиарда евро спестявания на домакинствата и малкия бизнес, според оценките на Реймънд Торес, главен икономист на Funtan thinktank

"Въздействието на повишаването идва след ужасна криза. Не е същото като да приемете тези разходи сега, отколкото през 2019 г.", коментира Луис Арибайос, генерален секретар на испанската асоциация на малки и средни компании.

Банката на Испания, в съответствие с Европейската централна банка, заяви, че увеличението е временно и няма да засегне икономиката. Но анализаторите смятат, че дори и да е преходно, това ще подкопае маржовете на печалба и конкурентоспособността.

"Малкият бизнес трябваше да изпразни касата си и да задлъжнее. Те вече не могат да издържат ", допълва Арибайо.

Правителството одобри миналата седмица спешен пакет за смекчаване на покачването на цените.

Италия и Гърция са в подобна позиция и търсят решения в испански стил, за да предотвратят внезапното покачване на цените да удари джоба на потребителите. Великобритания също обмисля подкрепа за енергийните компании и предупреди, че повече от нейните доставчици на енергия могат да напуснат бизнеса.

Гърция предлага субсидии за сметките за тока в помощ на домакинствата

Гърция предлага субсидии за сметките за тока в помощ на домакинствата

Отделя за целта 150 млн. евро

Засега испанският бизнес - който можеше да види въздействието на правителствената защита в предстоящите сметки - реши да поеме тези увеличения и да не ги предава на своите клиенти, забавяйки инфлационната спирала

"Цените не могат да бъдат докоснати, те не могат да бъдат повишени. Ако ги покачите с 50 цента, клиентът си тръгва. Но за нас увеличението на електроенергията е много повече. Не сме докосвали цените от пет години", каза Малдонадо.

Торес изчислява, че инфлацията ще достигне 4,5% до края на годината, най-високата за повече от десетилетие и каза, че макар и преходно, въздействието върху възстановяването ще има отрицателно въздействие.

"Поскъпването е по-силно изразено в Испания, отколкото в Италия и Франция, дори надвишава инфлацията в еврозоната и това не е положителен елемент за нашата конкурентоспособност", коментира Алисия Коронил, главен икономист в Singular Bank, която също предупреди за влошаване на потребителите.

Тежка зима заради скъпия ток вещаят енергийни експерти

Тежка зима заради скъпия ток вещаят енергийни експерти

Заради зелените сертификати цените се увеличават още повече, според тях