За Европейската централна банка е от решаващо значение да изрази ангажимента си да намали цените, за да запази инфлационните очаквания стабилни, според нейния вицепрезидент, съобщава СиЕнБиСи.

Луис де Гиндос коментира, че основният риск от спиралата на заплатите и цените е усещането, че доверието в централната банка не е достатъчно силно.

"Ето защо ние поемаме такъв ангажимент за ценова стабилност... и че ще направим всичко необходимо, за да намалим инфлацията до нивото, което считаме за ценова стабилност, което е 2%", каза той.

Заплатите се покачват в еврозоната, но все още не са с темп, който е "прекомерен", каза де Гиндос.

Но, добави той, урокът от стагфлацията, наблюдавана през 70-те години, е, че паричната политика трябва да се съсредоточи върху избягването на вторични ефекти.

Инфлацията в еврозоната е 10,7%, най-високото ниво в историята на блока, а ЕЦБ повиши референтната си ставка до 1,5%, ниво, невиждано от 2009 г., преди кризата с държавния дълг.

Де Гиндос каза, че не може да уточни каква ще бъде крайната лихва на ЕЦБ, въпреки че пазарите "изискват насоки", но централната банка трябва "да каже много ясно, че ще си свършим работата, че ще намалим инфлацията и че ще повишим ставките до нивото, което е съвместимо с конвергенцията на инфлацията към нашата дефиниция за ценова стабилност".

В сряда ЕЦБ публикува Преглед на финансовата стабилност, който очертава предизвикателствата пред бизнеса и домакинствата от лошите икономически перспективи, високата инфлация и затягането на паричната политика.

Той твърди, че правителствата трябва да предоставят на уязвимите сектори целенасочена подкрепа, без да се намесват в нормализирането на паричната политика.

Икономисти прогнозират, че еврозоната върви към дълбока рецесия на фона на падащото потребителско доверие.

Де Гуиндос каза, че банките трябва да бъдат предпазливи, да избягват да бъдат заслепени от краткосрочно увеличение на доходността поради по-високите лихвени проценти и да се подготвят за потенциалното нарастване на неплатежоспособността и намаления капацитет за изплащане на домакинствата.

Стегнатият пазар на труда, с безработица на най-ниско ниво за всички времена, беше "положителен фактор", но не е гарантирано, че ще продължи в бъдеще, продължи той.

Въпреки това той омаловажи рисковете от фрагментацията в еврозоната, която може да бъде ранен индикатор за друга дългова криза, отбелязвайки, че спредовете между държавните облигации не са се увеличили значително през последните месеци и че ЕЦБ разполага с нови инструменти за борба с фрагментацията.

Той също така каза, че страните от еврозоната не са виждали "вида злополуки, които видяхме в Обединеното кралство с минибюджета" и се надява, че няма да го направят.

Поредица от нефинансирани данъчни облекчения и мерки за подпомагане на растежа, обявени от краткотрайния министър-председател на Обединеното кралство Лиз Тръс, които дойдоха, докато Bank of England повишаваше лихвените проценти и се канеше да започне продажба на облигации, причиниха хаос на пазара на позлатени стоки и почти доведе до колапс на пенсионните фондове.

Що се отнася до количественото затягане, де Гиндос каза: "Личното ми мнение е, че трябва да бъдем внимателни. Това трябва да се случи, трябва да бъде част от процеса на нормализиране на паричната политика, но същевременно, като се има предвид нивото на неизвестни по отношение на потенциалните последици от QT, мисля, че трябва да го направим много внимателно.

"Трябва да бъде нещо като пасивен QT и да се опитваме да реинвестираме само процент от падежите на облигациите, които имаме в нашето портфолио в различни времеви хоризонти."

ЕЦБ не може да изключи рецесия

ЕЦБ не може да изключи рецесия

Войната Русия в Украйна и продължаващата енергийна криза са основните рискови фактори за инфлацията