Вицепрезидентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Луис де Гиндос заяви в понеделник в речта си на 25-ата Euro Finance Week във Франкфурт, че еврозоната не може да изключи възможността за навлизане в техническа рецесия в края на 2022 г. и началото на 2023 г.

Ръстът на заплатите в еврозоната може най-накрая да се засили, съобщава "Ройтерс".

Де Гиндос отново потвърди, че войната Русия в Украйна и продължаващата енергийна криза са основните рискови фактори за инфлацията, които "остават твърде висока". Той подчерта, че еврозоната "не е била свидетел на толкова бърза промяна" в цените, откакто е създадена, поради което "устойчивият финансов сектор е от съществено значение в тези времена".

Де Гиндос подчерта, че благодарение на решенията за повишаване на лихвените проценти "банковият сектор е в добра позиция да устои на икономически сътресения".

"Входящите данни за заплатите и последните споразумения за заплатите показват, че динамиката на заплатите може да се подобри, което изисква непрекъснато наблюдение. Въпреки това към днешна дата инфлационните очаквания остават."

Де Гиндос добави, че ЕЦБ ще продължи да повишава лихвените проценти, действайки "предпазливо", за да върне инфлацията към целта от 2%, дори ако този процес отнеме "удължен" период.

САЩ може и да избегнат рецесията през 2023 г., Европа няма този късмет

САЩ може и да избегнат рецесията през 2023 г., Европа няма този късмет

Прогноза на "Морган Стенли"