Изменението на климата се отразяват на най-високия ледник на Еверест, той се топи с бързи темпове, установи ново проучване, съобщава БиБиСи.

Изследователи, ръководени от университета в Мейн, установиха, че ледникът South Col е загубил повече от 54 метра през последните 25 години.

Ледникът, който се намира на около 7 906 м над морското равнище, изтънява 80 пъти по-бързо, отколкото трябва да се образува ледът на повърхността.

Причината за скоростта на топене са покачване на температури и силни ветрове.

Учените, водещи проучването, установиха, че от 90-те години на миналия век ледът, за който са били необходими около 2000 години да се образува, се е стопил.

Климатични промени: размразяването на вечната замръзналост - тройна заплаха

Климатични промени: размразяването на вечната замръзналост - тройна заплаха

Вечната замръзналост съдържа два пъти повече от въглерода в атмосферата в момента

Те също така отбелязаха, че дебелата снежна покривка на ледника е ерозирала, излагайки основния черен лед на слънцето и ускорявайки процеса на топене.

Д-р Мариуш Потоцки, един от водещите изследователи, каза, че констатациите предполагат, "че ледникът South Col може да е на път да изчезне - може вече да е "реликва" от по-старо, по-студено време".

Друг автор на доклада, д-р Том Матюс, климатолог от Кингс Колидж в Лондон, отбеляза пред БиБиСи, че не е имало нито една промяна в климата в региона, която да причини скока в топенето. Вместо това цялостното "постоянно повишаване на температурите в крайна сметка изтласква ледника и изведнъж всичко се променя", каза той.

Докато топенето на ледниците е широко проучено, въздействието на изменението на климата върху ледниците на тази височина не е проучвано преди.

Екип от 10 учени посети ледника, където инсталираха двете най-високи станции за наблюдение на времето в света и са извлекли проби от ледено ядро ​​с дължина 10 метра.

Ръководителят на експедицията д-р Пол Майевски коментира, че проучването "добавя разбиране за висока надморска височина, което досега не е било налично и което води до забележителната чувствителност на земните системи дори към относително малки промени".

Последните седем години - най-горещите в историята на света

Последните седем години - най-горещите в историята на света

През 2021 г. температурите са били с 1,11°C над прединдустриалните нива

Д-р Маевски също отбеляза, че бързото топене може да има много и различни "значителни последици от регионален до глобален мащаб".

Около един милиард души зависят от хималайската планинска верига за питейна вода и ако други ледници в региона - и по целия свят - последват Еверест, капацитетът им да осигуряват вода за пиене и напояване може значително да спадне.

Спадът може също да представлява предизвикателство за алпинистите, тъй като бъдещите експедиции до планината могат да се сблъскат с по-открити скали и ледена покривка, което ще направи по-трудно изкачването.

Д-р Матюс отбеляза, че ледникът South Col "е много малък в голямата схема на нещата".

Той каза пред БиБиСи, че сега изследователите трябва да проучат до каква степен това, което откриха, се случва по-глобално със "складовете" за лед на покрива на света".

Миналата година екип от френски изследователи стигна до заключението, че световните ледници се топят с ускорени темпове.

Трева и храсти растат около Еверест заради засилващото се глобално затопляне

Трева и храсти растат около Еверест заради засилващото се глобално затопляне

Топенето на хималайските ледници се удвоило от началото на века