Външният министър на ЕС Жозеп Борел проведе телефонни разговори с руския министър на външните работи Сергей Лавров и турския външен министър Мевлют Чавушоглу относно конфликта в Нагорни Карабах, коментира той на сесия в Европейския парламент, съобщава ТАСС.

"За съжаление в настоящите условия не може да се изключи ескалацията на конфликта и участието на регионални играчи в него. Обсъдих тази ситуация с руския външен министър, обсъдих тази ситуация и с турския външен министър - двама ключови регионални играчи, подчертавайки необходимостта регионални сили да се въздържат от реторика и действия, които могат да разпалят конфликт", каза той.

По време на дискусията на сесията на Европейския парламент много европейски депутати изразиха мнение, че конфликтът в Карабах е резултат от опитите на турския президент частично да съживи Османската империя, разширявайки влиянието на Турция върху съседните региони, било то Сирия, Либия, Източното Средиземноморие или Кавказ.

ЕС вижда прилив на дезинформация от всички страни в конфликта в Нагорни Карабах, което е особено опасно предвид спирането на наблюдението на ОССЕ, обясни Борел.

Той е разговарял с външните министри на Армения и Азербайджан "и е получил информация от тях за действията на другата страна". По време на тези преговори Борел подчерта недопустимостта на цивилни жертви. Според него "двете страни се обвиняват взаимно във възобновяване на военната конфронтация и в нападения срещу цивилни".

"От началото на конфликта в Нагорни Карабах регистрирахме прилив на дезинформация от двете страни на конфликта, целящ да консолидира аудиторията на всяка от страните. Обективната информация остава изключително ограничена, особено в контекста на спирането на мониторинговата мисия на ОССЕ в региона. Много медийни съобщения от региона трябва да бъдат разглеждани с предпазливост, тъй като те могат да бъдат насочени към привличане на чуждестранни играчи в конфликта", каза той. Борел не спомена пряко в речта си информация за прехвърлянето на ислямисти от Сирия в региона от Турция.

"Ситуацията в региона се влошава. В телефонен разговор азербайджанският външен министър изрази исканията си към Армения да сложи край на конфликта в Карабах. Въпросът касае предоставянето на график за изтегляне на арменските военни от региона, което едва ли е осъществимо", каза Борел.

Борел повтори позицията на ЕС за незабавно прекратяване на военните действия и за подновени усилия за разрешаване на конфликта в рамките на Минската група на ОССЕ.

С Нагорни Карабах, Ердоган отцепва Турция от другите големи държави в "световния ред"

С Нагорни Карабах, Ердоган отцепва Турция от другите големи държави в "световния ред"

Разтяга военни мускули в чужбина да пази подкрепата у дома с "усещането, че Турция е обсадена страна"