Силната подкрепа на турския президента Реджеп Ердоган за Азербайджан в конфликта в Нагорни Карабах отцепва Турция от другите големи държави и тревожи съюзниците от НАТО, които настояват за прекратяване на огъня, пише "Ройтерс".

Но за Ердоган решителната позиция е стратегически приоритет и скъпа необходимост, която засилва стратегията му за разтягане на военни мускули в чужбина, за да запази подкрепата си у дома.

Ердоган описва подкрепата на Анкара за Азербайджан като част от стремежа на Турция за нейното "заслужено място в световния ред".

Той вижда възможност да промени статуквото в Нагорни Карабах - в който Франция, САЩ и Русия от десетилетия ръководят усилията за международно посредничество, а етническите арменци запазват контрола над анклава, въпреки че той е международно признат като част от Азербайджан.

Турция призова света да застане зад Азербайджан в конфликта в Карабах

Турция призова света да застане зад Азербайджан в конфликта в Карабах

Светът трябва да е на страната на тези, които са прави

"Логиката на Турция в почти всички краища на картата е отцепване. Всичко, което подкопава статуквото, е добро за него, тъй като предишното статукво е противопоставено на неговите интереси", коментира Галип Далей, сътрудник в академия Робърт Бош.

"В Нагорни Карабах имаше замразен конфликт, с който той остана в ръцете на Армения. Турция иска да подкопае тази игра, дори ако не може да я определи напълно", предвид традиционното влияние на Русия в региона, каза той.

Позицията на Турция - изпращаща имплицитна заплаха за Армения и предупреждение към Русия, която има пакт за отбрана с Армения - отразява нейното доверие във войната с дронове, използвана в Сирия, Либия и Ирак, коментират политически анализатори.

Турските безпилотни летателни апарати сега оглавяват азербайджанските атаки и висш служител в Анкара заяви пред "Ройтерс", че турците осигуряват инфраструктура и подкрепа за оръжията, въпреки че на бойното поле няма войски.

Ердоган също така залага, че въпреки различията си около Нагорни Карабах, Турция и Русия се разбират достатъчно добре, за да предотвратят по-широк конфликт в региона.

Русия отчита присъствие на терористи в Нагорни Карабах

Русия отчита присъствие на терористи в Нагорни Карабах

"Терористични групировки, като фронт Нусра, Фиркат ал-Хамза, дивизия Султан Мурад"

Русия, САЩ и Франция отправиха призиви за прекратяване на огъня заради Нагорни Карабах, но Ердоган заяви, че са пренебрегнали кризата през последните три десетилетия и не трябва да водят мироопазващата мисия. Турция казва, че трайният мир ще зависи от предложенията за това какво се случва след края на военните действия.

Позицията на Ердоган влоши словесната война с Франция, чието население включва над 600 000 от арменски произход, но тази словесна война се приема от основните опозиционни партии в Турция.

Военните успехи и разтягането на военни мускули в други части на света помогнаха на управляващата му партия АК, съюзена с националисти, да запази предимство в проучванията на общественото мнение въпреки обезценяването на валутата, което влоши икономическите последици от пандемията на коронавируса.

Ердоган охули Макрон за обещанието му да бори ислямисткия сепаратизъм във Франция

Ердоган охули Макрон за обещанието му да бори ислямисткия сепаратизъм във Франция

"Кой сте вие да произнасяте фраза като структуриране на исляма?"

Одобрението за работа на Ердоган се е увеличило с близо 5% миналия месец, според изследователската група на MetroPoll, след конфликт с Европейския съюз за средиземноморските териториални права.

"Всички тези конфликти там засилват усещането, че Турция е обсадена страна, правилно или грешно", коментира Синан Улген, председател на базирания в Истанбул мозъчен тръст EDAM. Но "в крайна сметка икономиката е тази, която определя политическата конкуренция."

Два икономически спада за толкова години спряха годините на възход по времето на Ердоган, а агенцията Moody's съобщава, че Турция рискува криза на платежния баланс след близо 25% спад на лирата тази година.

Анкара разчита на вноса на газ от Азербайджан, който скочи с 23% през първата половина на 2020 г., това също е стимул да заеме твърда позиция по Нагорни Карабах.

Разходите за отбрана скочиха с 16% през тази година до 7 милиарда долара, или 5% от общия бюджет, а военният бюджет скочи с почти 90% за едно десетилетие.

Турция дестабилизира региона и работи срещу мира, предупреди Израел

Турция дестабилизира региона и работи срещу мира, предупреди Израел

Бени Ганц призова за международен натиск върху Анкара

Но трансграничните кампании като тези, проведени от Турция в Северна Сирия, Ирак и Либия, са приоритет за Ердоган, заяви втори турски висш представител. "Нито пандемията, нито влошаването на бюджета няма да са пречка за разходите за отбрана. Не е за предпочитане, но е задължително. Турция е на терен със САЩ и Русия. Не можем да мислим или да действаме  на дребно."

Намаленото присъствие на САЩ в региона оставя пролуки, които Турция и Русия се стремят да запълнят, използвайки дипломация, за да помогнат за овладяване на конфликти в сирийската провинция Идлиб и в Либия, две продължителни прокси войни, в които те са на противоположни страни.

Анкара отрече твърденията - включително от Русия - че е изпратила сирийски наемници да подкрепят Азербайджан.

Тясното сътрудничество с Москва в много области означава, че "няма опасност да бъдете въвлечени в конфликт с Русия", коментира вторият официален представител.

Ердоган: Турция се бори за заслуженото си място в глобалния ред

Ердоган: Турция се бори за заслуженото си място в глобалния ред

Турция подкрепя "потиснатите" в Кавказ