Министърът на отбраната на Израел обвини Турция, че дестабилизира региона и работи срещу усилията за мир. Бени Ганц призова за международен натиск върху Анкара, за да промени поведението си, информира "Ройтерс".

15 ранени палестинци при сблъсъци с израелската армия

15 ранени палестинци при сблъсъци с израелската армия

На Западния бряг отбелязаха 20 години от началото на втората интифада

Израел като цяло избягва публична критика по адрес на Турция, тъй като с нея поддържа търговски и дипломатически отношения, въпреки че повече от десетилетие правителството в Анкара е с пропалестинска позиция.

Ганц направи коментар пред арабски журналисти след установяването на дипломатически отношения между Израел и Обединените арабски емирства и Бахрейн.

Министърът описа Турция и Иран като държави, които "възпрепятстват насърчаването на мир и подкрепят регионална агресия".

Двете държави, основни врагове на Израел, разкритикуваха споразумението между Израел и арабските държави за нормализиране на отношенията. Те го разглеждат като предателство на палестинската кауза.

Исторически преговори между Ливан и Израел за морската им граница

Исторически преговори между Ливан и Израел за морската им граница

Израел и Ливан не са установили дипломатически отношения

Вземайки под внимание действията на Турция в Северна Сирия и Източното Средиземноморие, намесата в Либия и контактите й с палестинските екстремисти от Хамас, Ганц каза, че всичко това е отдалечаване от стабилност.

"Определено въпросът за Турция е много сложен, защото Турция е част от НАТО", отбеляза Ганц на конференция, организирана от Арабския съвет за регионална интеграция.

Ние трябва да използваме всички налични варианти, които имаме и трябва да окажем влияние чрез международен натиск, за да е сигурно, че ще си отдръпнат ръцете от тероризма, подчерта той.

По думите му искат да са сигурни, че ще намерят точният баланс между поддържане на израелската безопасност и позволяване на палестински суверенитет.