Мнозинството евродепутати в комисия подкрепиха план за контрол върху износа на средства за подслушване на телефонни разговори, хакване на компютри и преодоляване на пароли, които могат да бъдат използвани от държави за репресиране на политически опоненти или активисти, съобщава Ройтерс.

34 срещу един членове на Комисията за търговия към Европейския парламент гласуваха в полза на планирана актуализация за контрол върху износа на продукти и технологии с двойна употреба.

През 2009 г. ЕС наложи контрол върху износа на продукти с двойна употреба, такива като токсични вещества, лазери и технологии за навигация и ядрена енергетика, които могат да имат гражданско и военно приложение, но също така и за оръжия за масово поразяване.

Брюксел смята, че технологиите за шпионаж в интернет са нарастваща заплаха за сигурността и човешките права и предложи модернизиране на системата за контрол на износа, за да покрие и кибершпионажа.

Ходът е част от стратегията на ЕС да се възползва от оставения от президента на САЩ Доналд Тръмп търговски вакуум относно сключването на търговски споразумения с други държави и приемане на насоки за световна търговия.

Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом се опитва да обедини десетки държави да спрат търговията на средства за мъчения и лекарства за смъртоносни инжекции, което би затруднило в САЩ да се изпълняват смъртни присъди.

Новото проектозаконодателство за продуктите с двойно предназначение ще бъде гласувано в пленарна зала на ЕП през декември или януари и след това ще бъде обсъдено от страните членки на ЕС.