Нарастващото напрежение около миграцията е резултат от неадекватното европейско сътрудничество, каза Маргаритис Схинас, европейски комисар по убежището и миграцията, в интервю за AD, пишат нидерландски медии.

Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс също поиска повече разбиране при приемането на търсещите убежище. 

"В Холандия хората могат да кажат "пълно е", каза гръцкият еврокомисар. "В Италия не искат да приемат всички, които са спасени от морето, защото това няма край. Гръцкият проблем е, че всички остават на островите и никой не идва да им подаде ръка." Той каза, че тези проблеми са резултат от липсата на европейско сътрудничество.

Европейският пакт за миграцията, по който се работи в момента, трябва да има три компонента, според Схинас. Държавите, от които идват мигрантите, трябва да бъдат убедени да приемат обратно отхвърлени търсещи убежище. Второ, трябва да има инвестиции в граничния контрол и процедурите за убежище. Последното условие е справедливо разпределение на търсещите убежище във всички 27 държави-членки на ЕС.

анкета

Как да отговорим на „не“-то за Шенген?

Виж резултати

Да пазим по-добре границата 20.9%

Да направим съдебна реформа 43.7%

Да поискаме ЕК да натисне Нидерландия 13.0%

Да бойкотираме вузовете в Нидерландия и Австрия 10.3%

Да забраним на нидерланските туристи да почиват у нас 12.2%

Според Схинас горна граница на броя на мигрантите, които Холандия може да поеме годишно, както се обсъжда в момента в страната, би била ненужна с новия пакт за миграцията. "Уверен съм, че числата ще станат управляеми, след като построим тази триетажна "къща". Сега контрабандистите на хора тласкат все повече и повече хора в Европа, защото знаят: Европа така или иначе няма система. Те се възползват от нашите слабости.''

Една от мерките, които според Схинас действително биха укрепили външните граници, е разширяването на безграничната Шенгенска зона с Румъния и България.

Холандия е против присъединяването към България. Схинас смята, че това е неоправдано.

"Не искам да чета лекции на никоя страна, но няма обективна причина да се противопоставим на присъединяването. Румъния и България направиха всичко, което поискахме от тях и много повече. Страните са много по-подготвени от някои настоящи страни от Шенген".

И официално: Оставаме извън Шенген, Хърватия получи вход от 2023 г.

И официално: Оставаме извън Шенген, Хърватия получи вход от 2023 г.

Австрия и Нидерландия блокираха решението за нас