След 2009 г. Евросъюзът ще има президент, заяви германският канцлер Ангела Меркел на пресконференция след продължилите 36 часа преговори с лидерите на страните от ЕС.

"Надяваме се, че след 2009 г. ще имаме европейски президент, както и върховен представител за единната външна политика и политиката на сигурност, какъвто сега е Хавиер Солана, но с ранг на заместник-председател на Европейската комисия, цитира руската агенция "Новости" думите на Меркел.

Германският канцлер и председателстващ в момента ЕС съобщи, че лидерите на 27-те страни членки са одобрили компромисен вариант на проект за Европейска конституция, наречен Договор за реформи.

Срещата на върха в Брюксел продължи до ранната сутрин. Облекченият проект за конституция ще влезе в сила от 2009 г. и работата върху него ще продължи до края на 2007 г.

Разговорите продължиха близо 36 часа заради нежеланието на полските представители да приемат новата система за гласуване с двойно мнозинство, която според тях била твърде благоприятна за Германия.

Получихме мандат от всичките страни в Европейския съюз за свикване на Междуправителствена конференция, която да одобри "договор за реформа". Постигнахме също компромис с Полша. Ние постигнахме онова, което искахме да изпълним, заяви канцлерът на Германия и председател на Европейския съвет на пресконференция рано тази сутрин в Брюксел.

Ангела Меркел посочи, че според постигнатия с Полша компромис сегашният начин за броенето на гласовете ще остане в сила до 2014 г. с последващ преходен период до 2017 г. Това е един добър компромис и за Полша, и за останалите страни в Европейския съюз. Аз и германското председателство на Европейския съвет сме изключително доволни, заяви Ангела Меркел.

Получаването на мандат за Междуправителствената конференция е изключително важна стъпка напред за Европейския съюз. Това е също силен сигнал, че ще имаме нов европейски договор и ще бъдат постепенно решени институционални проблеми на съюза, подчерта Ангела Меркел.

Президентът на Полша Лех Качински смята за пълен успех резултата от срещата на върха на ЕС в Брюксел, съобщава Дойче веле.

Полските опасения бяха разсеяни напълно, заяви той след постигнатото съгласие от европейските лидери по рамката на бъдещия нов договор на общността.

Песимистично се изказа люксембургският премиер Жан-Клод Юнкер, според когото проектът за европейска конституция е бил значително по-добър от постигнатия компромис. Положително се изказаха френският президент Никола Саркози и британският премиер Тони Блеър.