Европа се "разпада пред очите ни". Това предупреждение отправят 30 топ интелектуалци в манифест, публикуван в няколко вестника, включително и "Гардиън", пише британското издание.

Либералните ценности в Европа са изправени пред предизвикателство, "невиждано от 30-те г. на XX век", подчертават водещите интелектуалци от 21 държави, докато Великобритания се насочва към Брекзит и националистите се подготвят да разтърсят изборите за Европейски парламент през май.

Популизмът завладява Европа

Популизмът завладява Европа

Всеки четвърти европеец гласува за популистка партия, пише "Гардиън"

Групата от 30 писатели, историци и нобелови лауреати заявяват в манифеста, че Европа като идея се "разпада пред очите ни". Te са категорични, че сега Европа трябва да покаже решителност или ще "загинем под вълните на популизма".

"Трябва да преоткрием политическия волунтаризъм или да приемем, че негодуванието, омразата и техният керван от тъжни страсти ще ни заобиколят и ще ни потопят", подчертават те.

Популизмът води до Хитлер, предупреди папа Франциск

Популизмът води до Хитлер, предупреди папа Франциск

Важно е младите хора да знаят как се е зародил популизмът

Те пишат със съжаление, че процесът по Брекзит е докарал англо-европейските отношения до най-ниската им точка от Втората световна война.

В групата влизат интелектуалци като философа Бернар-Анри Леви, британските писатели Иън Макюън и Ахмед Салман Рушди, историкът Саймън Шама, нобеловите лауреати Светлана Алексиевич, Херта Мюлер, Орхан Памук, Елфриде Йелинек и други.