Европейската комисия може да наложи глоба от 3 милиарда евро на Италия за нарушаване на правилата на ЕС заради растящ държавен дълг и бюджетния дефицит, обяви вицепремиерът на Италия Матео Салвини, цитиран от "Ройтерс".

Салвини, чиято крайнодясна партия "Лига" спечели на евроизборите в неделя, поясни, че ще използва цялата си енергия за борба с остарелите и нечестни фискални правила на ЕС.

Крайнодясната партия "Лига" на Салвини е водеща политическа сила в Италия

Крайнодясната партия "Лига" на Салвини е водеща политическа сила в Италия

Движение "Пет звезди" се бори за второто място с лявоцентристката Демократическа партия

Двама представители от еврозоната заявиха пред медията в понеделник, че Брюксел най-вероятно ще започне дисциплинарна процедура срещу Италия на 5 юни.

Тази седмица се очаква Европейската комисия да изпрати писмо на Рим.

"Нека видим дали ще получим това писмо, в което ни глобяват за натрупания дълг в миналото и ни казват да платим 3 милиарда евро", поясни Салвини в интервю за радио RTL.

Междувременно икономическият еврокомисар Пиер Московиси не подкрепя прибягване до финансови санкции срещу Италия като инструмент за прилагане на бюджетните правила на Общността, но ако е необходимо, ще се стигне до този вариант, заяви високопоставен представител от кабинета на Московиси.

Комисарят Московиси винаги е подкрепял диалога пред санкциите, тъй като той вярва, че ако процесът достигне до фазата на санкциите, винаги е провал. Необходим ни е диалог с Италия, в ход е, но трябва да се предприемат мерки и комисарят е ясен, че ако правилата на ЕС не са спазвани, санкциите са част от процеса, поясни източникът.