Ръководителят на Европейската централна банка Кристин Лагард предупреди в петък, че може да се наложи банката да повиши лихвените проценти отвъд простото оттегляне на стимули и в територия, която може да ограничи растежа, докато банката се бори да контролира рекордната инфлация в 19-те страни, които използват еврото, съобщава АП. 

Тя каза, че банката възнамерява да намали инфлацията "своевременно" и че "колко далеч трябва да стигнем и колко бързо, ще се определи от перспективите за инфлация".

ЕЦБ повиши лихвените проценти с най-бързите темпове в историята си, за да се бори с инфлацията, която достигна 10,7% в еврозоната през октомври, най-високата откакто започна да се води статистика през 1997 г. и далеч над целта на банката от 2%.

Инфлацията се подхранва от високите цени на природния газ, причинени от съкращенията на доставките на газ от войната на Русия в Украйна и от тесните места в доставките на части и суровини, тъй като търсенето се възстановява от ограниченията, наложени по време на пандемията от коронавирус.

В отговор централната банка повиши своите показатели с цели два процентни пункта от юли насам. Анализаторите очакват повече увеличения да дойдат от срещата на 15 декември.

ЕЦБ не може да изключи рецесия

ЕЦБ не може да изключи рецесия

Войната Русия в Украйна и продължаващата енергийна криза са основните рискови фактори за инфлацията

Лагард предупреди правителствата да не прекаляват с прекомерни разходи за подкрепа на потребителите и бизнеса, засегнати от високите разходи за енергия, като каза, че такава финансова помощ трябва да бъде временна и насочена към хората, които най-много се нуждаят от помощ. В противен случай разходите биха могли да повишат търсенето и следователно инфлацията и да отслабят стимулите за хората да пестят енергия.

По-високите лихвени показатели на централната банка оказват влияние върху цената на кредитирането, като повишават цената на кредита и го правят по-скъп за заемане, харчене или инвестиране, като по този начин намаляват търсенето на стоки и, на теория, ограничават цените.

Докато по-високите лихвени проценти са ключов инструмент за ограничаване на инфлацията, тяхното използване може да породи опасения относно въздействието върху растежа. Икономиката на еврозоната нарасна само с 0,2% през тримесечието юли-септември.

Много икономисти прогнозират рецесия в края на тази година и началото на следващата година, тъй като инфлацията ограбва покупателната способност на потребителите. Служители на банката казват, че по-високите ставки сега ще избегнат необходимостта от още по-драстични мерки по-късно, ако инфлацията продължи да излиза извън контрол.

В ЕЦБ очакват инфлацията да отстъпи през следващата година

В ЕЦБ очакват инфлацията да отстъпи през следващата година

Относно фискалните и парични политики - всичко зависи от изпълнението и от поддържането на баланса между устойчивост и реакцията на шока, пред който сме изправени