Европейски правителства и компании ще формират алианс за разработване на ново поколение батерии за електрически автомобили. Те ще инвестират 5-6 милиарда евро в проекта. Новината съобщиха финансовите министри на Франция и Германия, цитирани от АФП.

Френският финансов министър Бруно льо Мер поясни на пресконференция с германския си колега Петер Алтмайер, че максимално 1,2 милиарда евро държавни субсидии ще бъдат отпуснати за алианса.

Снимка 421151

Източник: ЕПА

"Други държави членки вече изразиха интерес да се присъединят към проекта", добави Льо Мер. Сред тях са Италия, Белгия, Полша, Австрия и Финландия.

По думите му най-малко 4 милиарда евро ще дойдат от частни компании, включително автомобилната група PSA, френския производител на батерии Saft и други.

Алтмайер съобщи, че има огромен интерес към проекта. Той отбеляза, че 35 компании са обещали да се присъединят, включително и най-големите производители на автомобили в Европа.

Политически лидери в ЕС отдавна призовават за координирана работа за производство на батерии, тъй като производителите на автомобили разчитат на китайски батерии.

Пилотна фабрика с около 200 служители ще бъде отворена във Франция през следващите месеци, като целта е да се отворят две във Франция и Германия, които ще гарантират по 1500 работни места във всяка.