В редица европейски градове беше издигнат суверенният флаг на Беларус в бяло-червено-бяло, който се превърна в символ на опозиционните протести срещу Александър Лукашенко. Това стана в рамките на съботната глобална акция за солидарност с Беларус, съобщи Дойче веле.

В Берлин край посолството на Русия около 300 души се събраха на митинг с критични послания за политиката на Александър Лукашенко и руския президент Владимир Путин. Демонстрантите преминаха на шествие през центъра на германската столица. Те почетоха с минута мълчание загиналите по време на протестите в Беларус.

Г-7 призовава за нови избори в Беларус

Г-7 призовава за нови избори в Беларус

Лукашенко трябва да освободи политическите затворници

В Швеция общинските власти в Нака издигнаха върху сградата на местната администрация бяло-червено-бялото знаме. Същото направиха властите в нидерландския град Куворден.

Суверенният беларуски флаг беше издигнат и върху емблематични сгради в полския Белосток.

Министърът на външните работи на Норвегия - Ине Ериксен Сьорейде изрази солидарност с беларусите, борещи се за демокрация.

"Осло уважава смелостта и несломимостта на мирните протестиращи в Беларус и ги подкрепя", заяви тя.

Беларуси съдят в Германия режима на Лукашенко

Беларуси съдят в Германия режима на Лукашенко

Съдят го за престъпления срещу човечеството

Знамето в бяло-червено-бяло стана символ на беларуския суверенитет - след разпада на СССР то стана национален флаг, но впоследствие Лукашенко върна червено-зеленото знаме от времето на Съветския съюз, когато Беларус не беше суверенна страна.