Европейските столици ще посрещнат Новата 2016 година със засилени мерки за сигурност, заради опасения от възможни терористични актове след смъртоносните атаки в Париж миналия месец. 

Вчера стана ясно, че следователи са разкрили заговор за атентати срещу ключови обекти по време на празненствата в края на годината в Брюксел, но от други европейски столици посочиха днес, че не са получили конкретни индикации за неминуеми атаки. Преди това австрийските служби предупредиха, че разполагат с такава информация. 

На дежурство в новогодишната нощ във Франция ще бъдат 60 000 полицаи. Париж отмени официалната новогодишна заря и забрани частните цветни ракети и фойерверки.

Районите около Айфеловата кула и булевард "Шан-з-Елизе" ще бъдат барикадирани.

В Берлин по традиция Новата година се посреща по 2-километровия булевард, водещ към Бранденбургската врата. Там се очаква струпване на няколкостотин хиляди души.

Макар и да няма конкретни заплахи районът ще бъде отцепен и охраняван от 900 полицаи - със 150 повече от миналата година. Освен това полицейски кучета ще сноват из съседния парк в търсене на следи от експлозиви.

В Брюксел и днес не стана ясно дали традиционната новогодишна заря ще се състои. 50 000 души се очакват на празненствата в центъра на града, като вече бяха предупредени да не носят чанти и да очакват полицейски проверки.

Полицията в Лондон обяви, че 3000 нейни служители ще патрулират улиците като предохранителна мярка по време на новогодишната нощ, въпреки че и там няма конкретни заплахи.

Полицията в Рим също е на бойна нога и от няколко седмици полицейското присъствие по улиците е видимо засилено, каза местен говорител.
Присъстващите на централното новогодишно мероприятие - концерта в Циркус Максимус арена, ще бъдат индивидуално проверявани на скенер и няма да бъдат допускани с пиратки или стъклени бутилки.

В Мадрид достъпът до Пуерта дел Сол (Вратата на слънцето), където по традиция хиляди хора се събират, ще бъде стриктно контролиран.

В Москва бе обявено, че достъпът до Червения площад този път ще бъде с билети.

В Ню Йорк хиляди полицаи ще бъдат на дежурство в новогодишната нощ, подпомагани от хеликоптери, допълнителни улични камери и химически и ядрени детектори.