В резолюцията, която ще бъде гласувана в сряда, евродепутатите ще изразят безпокойството си относно начина, по който Обединеното кралство и правителствата на ЕС ще защитят правата на гражданите след Брекзит.

Това съобщиха от пресслужбата на Европейския парламент.

Британският парламент даде зелена светлина за Брекзит

Британският парламент даде зелена светлина за Брекзит

Лейбъристите гласуваха "против"

Европейският парламент ще обсъди и гласува относно резолюция, която поставя редица въпроси, с които гражданите (граждани на ЕС, които пребивават в Обединеното кралство, и граждани на Острова, пребиваващи в ЕС) могат да се сблъскат в случай на оттегляне на Обединеното кралство от ЕС.

Проектът на резолюцията подчертава, че споразумението за оттегляне съдържа справедливи и балансирани разпоредби, които защитават правата на гражданите по време и след преходния период.

Евродепутатите подчертават, че цялостното прилагане на разпоредбите на Споразумението ще има ключово значение, за да бъдат защитени засегнатите лица, техните семейства и социално - осигурителните им права в бъдеще.

Барние: ЕС продължава да се подготвя и за сценарий Брекзит без сделка в края на 2020 г.

Барние: ЕС продължава да се подготвя и за сценарий Брекзит без сделка в края на 2020 г.

Барние изнесе реч по време на събитие в Швеция

За да влезе в сила, всякакво споразумение за оттегляне между ЕС и Обединеното кралство трябва да бъде одобрено от Европейския парламент с обикновено мнозинство от подадените гласове (член 50 от Договора на Европейския съюз). Парламентът ще гласува относно споразумението за оттегляне след завършването на процеса на ратификация в Обединеното кралство.