Британският парламент одобри споразумението за напускане на Европейския съюз (Брекзит). Това стана ясно след гласуване в Камарата на общините, на трето четене, съобщиха световните информационни агенции.

Сделката мина с голямо мнозинство от 99 гласа, но без нито един глас "за" от лейбъристите.

330 депутати гласуваха в подкрепа на новия законопроект за оттегляне, а 231 гласуваха "против".

Сега документът ще бъде разгледан в Камарата на лордовете.

Припомняме, че по-рано, главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние обяви, че Брюксел ще продължи да изпълнява плана си при евентуално излизане на Великобритания от Общността без сделка в края на 2020 година.

ЕС ще продължи да се подготвя за евентуален Брекзит без сделка в края на 2020 г., подчерта той. Това може да се случи, ако Великобритания и ЕС не успят да постигнат търговско споразумение до края на годината, което ще доведе до прекъсване на отношенията без сделка, защото британското правителство изключва удължаване на преходния период.

Барние: ЕС продължава да се подготвя и за сценарий Брекзит без сделка в края на 2020 г.

Барние: ЕС продължава да се подготвя и за сценарий Брекзит без сделка в края на 2020 г.

Барние изнесе реч по време на събитие в Швеция

Ако премиерът Джонсън не иска удължаване на преходния период след края на годината - вчера заедно с Урсула фон дер Лайен се срещнахме с него, той ни каза много ясно, че той не иска такова удължаване - ние ще имаме по-малко от 11 месеца за сключване на сделка. Ако не успеем, преходният период ще приключи на 1 януари 2021 г. без никакви спогодби за нови бъдещи отношения, обясни Бърние.

Това няма да засегне въпросите, покривани от споразумението за напускане. Но ще означава връщане на митата и квотите: пълен анахронизъм за свързани икономики като нашите. Разбира се, ЕС не иска това. Въпреки това е сценарий, който трябва да бъде подготвен от всеки, на ниво ЕС, но също и на национално ниво, и тук в Швеция, каза още той.

Барние подчерта, че ЕС вярва, че би било невъзможно да се сключи всеобхватно споразумение с Великобритания тази година, което да покрива услугите, рибарството, климатичните действия, енергетиката, транспорта, космоса, сигурността и отбраната.

Джонсън обеща да довърши Брекзит в срок

Джонсън обеща да довърши Брекзит в срок

Очерта приоритетите за новата година

Френският дипломат разкри още, че ще има паралелни преговори за сигурността и отбраната.