Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние обяви, че Брюксел ще продължи да изпълнява плана си при евентуално излизане на Великобритания от Общността без сделка в края на 2020 г., пише "Гардиън".

Барние изнесе реч по време на събитие в Швеция.

Джонсън обеща да довърши Брекзит в срок

Джонсън обеща да довърши Брекзит в срок

Очерта приоритетите за новата година

ЕС ще продължи да се подготвя за евентуален Брекзит без сделка в края на 2020 г., подчерта той. Това може да се случи, ако Великобритания и ЕС не успят да постигнат търговско споразумение до края на годината, което ще доведе до прекъсване на отношенията без сделка, защото британското правителство изключва удължаване на преходния период.

Ако премиерът Джонсън не иска удължаване на преходния период след края на годината - вчера заедно с Урсула фон дер Лайен се срещнахме с него, той ни каза много ясно, че той не иска такова удължаване - ние ще имаме по-малко от 11 месеца за сключване на сделка. Ако не успеем, преходният период ще приключи на 1 януари 2021 г. без никакви спогодби за нови бъдещи отношения, обясни Бърние.

Великобритания готова да започне преговорите с ЕС на 1 февруари

Великобритания готова да започне преговорите с ЕС на 1 февруари

Представителят добави, че преговорите могат да започнат на 1 февруари

Това няма да засегне въпросите, покривани от споразумението за напускане. Но ще означава връщане на митата и квотите: пълен анахронизъм за свързани икономики като нашите. Разбира се, ЕС не иска това. Въпреки това е сценарий, който трябва да бъде подготвен от всеки, на ниво ЕС, но също и на национално ниво, и тук в Швеция, каза още той.

Барние подчерта, че ЕС вярва, че би било невъзможно да се сключи всеобхватно споразумение с Великобритания тази година, което да покрива услугите, рибарството, климатичните действия, енергетиката, транспорта, космоса, сигурността и отбраната.

Френският дипломат разкри още, че ще има паралелни преговори за сигурността и отбраната.