Европейските депутати може да се оплакват за края на така наречения процес "водещ кандидат" (Spitzenkandidat), но европейските гласоподаватели изглежда не ги е било грижа много кой ще бъде следващият председател на Европейската комисия, когато са гласували на евровота, пише "Политико".

Само 8% от анкетираните в проучване казват, че са взели участие на тазгодишните избори за Европейски парламент, "за да повлияят при избора на председател на Европейската комисия". Те са били попитани да посочат трите основни причини за участието си на гласуването.

За много граждани на ЕС гласуването предимно е задължение и навик. 52 на сто от анкетираните заявяват, че те са гласували, защото смятат, че това е тяхно "задължение като граждани", според проучването, проведено от Kantar през юни за Европейския парламент.

В същото време 35% заявяват, че са гласували на изборите, защото винаги гласуват, а 25% посочват, че са участвали на вота, защото "подкрепят ЕС". 22 на сто са гласували, защото подкрепят политическа партия, която чувстват най-близо.

Малко европейци са гласували, защото вярват, че могат да направят разлика в Брюксел. Само 18 на сто казват, че са упражнили правото си на глас, тъй като могат да променят нещата в Европейския парламент.

56% вярват, че техният глас има значение в ЕС.