Полицейската агенция на Европейския съюз Европол издаде предупреждение в петък, свързанo с ваксините COVID-19, предаде АП.

Престъпниците ще използват кризата и хаоса около пандемията, за да се опитат да продават опасни фалшиви ваксини или да крадат пратки с истински такива, както и да презареждат празни истински флакони със съмнително съдържание, ако не се изхвърлят внимателно.

Припомняме, че Международната организация за криминална полиция (Интерпол) вече предупреди за опасността. 

Цитира се случай с фалшива грипна ваксина, която Световната здравна организация откри в Мексико през октомври.

"Подобно на фалшивата противогрипна ваксина, срещана в Мексико, фалшивите ваксини срещу COVID-19 могат да представляват значителна заплаха за общественото здраве, ако са неефективни в най-добрия случай или токсични в най-лошия случай, предвид тяхното производство в подземни лаборатории без хигиенни стандарти", каза Европол. "Фалшивите ваксини могат дори да имат по-широкообхватно въздействие, ако се появят нови огнища в общности, за които се предполага, че са ваксинирани."

Интерпол: Организирани престъпници опитват да продават фалшиви ваксини

Интерпол: Организирани престъпници опитват да продават фалшиви ваксини

Глобално предупреждение към правоприлагащите органи на 194 страни-членки

Предупреждението призовава за повишена бдителност от 27-те страни членки на ЕС и други страни.

Съобщава се, че проучванията върху ваксините срещу коронавирус също са заплашени от хакери от Северна Корея, които са атакували най-малко шест компании от САЩ, Обединеното кралство и Южна Корея.

Интерпол издава глобално предупреждение към правоприлагащите органи на своите 194 страни-членки, да се подготвят за мрежи от организирана престъпност, насочени към ваксините COVID-19.

Южна Корея осуети хакерска атака на КНДР за кражба на информация за ваксина

Южна Корея осуети хакерска атака на КНДР за кражба на информация за ваксина

КНДР с опит да засегне южнокорейски фармацевтични компании

Изявлението бе направено, след като Великобритания даде спешно одобрение за ваксина, произведена от американския производител на лекарства Pfizer и базираната в Германия BioNTech, което прави Великобритания първата западна държава, която разреши ваксина срещу коронавируса.